Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kosovo pred godinom štrajkova i nemira

    Kosovu prete socijalni nemiri tokom 2015. godine ukoliko dođe do povratka kosovske emigracije koja je masovno odlazila u Evropsku uniju radi boljeg života, piše prištinski dnevnik Tribuna.

    Ekonomski i politički analitičari ocenjuju da nova kosovska vlada može da se suoči sa građanskim nezadovoljstvom tokom predstojeće godine. Po njima, institucije Kosova su nespremne da se suoče sa reakcijom građana.

    Politički analitičar Artan Muhadžeri smatra da je iseljavanje stanovnika razočaravajuće za Kosovo, a razlozi su, po njemu, veoma kompleksni. On je uveren da su socijalni nemiri tokom 2015. godine neizbežni.

    "Nažalost, kao što nije bilo plana da se preduhitre odlasci, nema ni plana za amortizavanje nezadovoljstva ako se oni budu vratili masovno. Mislim da kosovske institucije nisu spremne za taj celokupni ekskluzivni potencijal koji može da dovede do povratka tih ljudi", kaže Muhadžeri.

    "Činjenica da vec sada imamo velike probleme kada je u pitanju razvoj i zapošljavanje govori o totalnom nedostatku konrektnih planova za poboljšanje stanja i nedostatku državne intervencije u ovoj problematičnoj sferi", objašnjava Muhadžeri.

    Ekonomski analitičar Ibrahim Redžepi smatra da aktuelni premijer treba da ima u vidu izazove koji stoje pred njim. Kao odgovor na odluke vlade uslediće štrajkovi, protesti…i premijer treba na to da računa, zaključuje Redžepi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE