Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji neophodan zakon o lobiranju

    Srbija će morati da donese zakon o lobiranju tokom pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom o poglavljima 23 i 24, poruka je Komiteta saveta ministara Evropske unije.

    Zato je potrebno okončati nacrt zakona, čije je pisanje započeto prošle godine, i uputiti ga na Vladu, pa pred poslanike, kaže za Novosti predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

    Društvo je lane sa Agencijom za borbu protiv korupcije i tadašnjim Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine napravilo skicu zakona. Formirana je radna grupa, imala je nekoliko sastanaka, a poslednji u decembru 2013. Konačni tekst zakona nije usvojen. Posao stoji u Ministarstvu trgovine, kažu u Agenciji.

    Takođe ističu da smo se Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom za njeno sprovođenje obavezali da ćemo usvojiti ovaj propis, koji je okarakterisan kao ključan u borbi protiv političkog i ekonomskog mita.

    I dok se u našoj zemlji za svoje interese bori ko kako stigne, uglavnom daleko od očiju javnosti, u razvijenim demokratijama, kaže Vuković, profesionalno lobiranje predstavlja legitimnu i uobičajenu aktivnost koja se sastoji od javnog zastupanja interesa.

    Veliki broj zemalja je te aktivnosti regulisao vladinim uredbama ili skupštinskim pravilnicima, kao Danska, Francuska, Nemačka, Irska ili Velika Britanija, a manji broj zakonima, poput SAD, Kanade, Poljske, Mađarske, Litvanije, Slovenije, Makedonije.

    Kod nas ispada da je to "vruć krompir" kog niko ne sme da se dohvati i da nekome ne odgovara da se ustanove pravila. Zakon je u proceduri i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, pa ga Srbija, praktično, jedina osim BiH, u regionu nema.

    Zakonsko regulisanje ove profesije podrazumeva registraciju i licenciranje lobista, oni dobijaju komoru, imaju kodekse ponašanja, sa klijentima sklapaju legalne ugovore, plaćaju porez i obavezni su da dostave nadležnima opis interesa koje zastupaju, aktivnosti, vrednost ugovora i prihode. Tako se dogovaranje ispod žita premešta u legalne okvire.

    Donošenje ovog zakona omogućilo bi Srbiji i da, kao ostale zemlje, preko lobista utiče na proces odlučivanja u EU, u kojoj se pojavljuje sve više interesnih grupa sa jednim ciljem – uticati na donosioce odluka. Tako bismo stvorili grupu dobro obučenih lobista koji bi radili u korist državnih interesa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE