Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović: Hvala građanima što se žale na plate, a ipak veruju da imamo perspektivu

    Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da se predloženim budžetom za 2015. godinu prvi put na svakom mestu predviđaju uštede i preokreće trend prihoda iz pada u rast.

    On je obrazlažući Predlog budžeta za 2015. u Skupštini Srbije rekao da budžet za sledeću godinu predviđa povećanje prihoda od 27 milijardi dinara, na 924 milijarde dinara, i smanjenje troškova za 27 milijardi dinara, na 1.083 milijarde dinara.

    Kada se tim troškovima dodaju garancije od 30,7 milijardi dinara i ostali finansijski troškovi od oko dve milijarde dinara, dobija se ukupan deficit od 191,3 milijarde dinara, rekao je Vujović.

    On je dodao da taj iznos nije direktno uporediv sa deficitom u 2014.godini od 212 milijardi dinara jer su drugacije bili klasifikovani finansijski rashodi, ali da je bitno što on vodi u ukupnom očekivanom deficitu opšte države od oko 232 milijarde dinara.

    Vujović je istakao i da je izuzetno važno što se nominalni troškovi budžeta i primarni defict smanjuju u vreme kada ukupni troškovi duga rastu i dodao da se povećava stepen transparentnosti budžeta jer se sve garancije "prebacuju iznad crte".

    Ministar finansija je kazao da ankete pokazuju da građani Srbije, njih 48 odsto, smatra da Srbije i program koji država nudi ima perpsektivu, "iako se žale na smanjenje plata i penzija", zbog čega im je zahvalio.

    Kako je naveo, iako makroekonomska kretanja u 2014. nisu bila povoljna za Srbiju, on je ocenio da je bilo značajnih napredaka, poput pada stope nezaposlenosti koja se spustila na 17,6 odsto, ili rasta potrošnje.

    "Iako postoje i druga ogrničenja rasta i razvoja, ljudi misle da će biti bolje", rekao je Vujović.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE