Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sertić: Za Samit čista desetka

    Sa ekonomskog stanovišta Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu dobio je čistu desetku, ocenio je ministar privrede Željko Sertić.

    Među najvrednijim rezultatima Samita su oni rezultati koji bi trebalo da budu konkretizovani kroz budući operativni rad. Kineske kompanije su pokazale zainteresovanost za 18 preduzeća u restrukturiranju, rekao je Sertić za RTS.

    Govoreći o memorandumu o industrijskim zonama, koji je potpisao sa kineskom stranom, objasnio je da je cilj da se napravi strateški plan jer industrijske zone bitno utiču na dolazak investitora.

    "Poslovni ambijent je konkretna stvar i tu ima niz parametara koji mogu da se poprave". Postoji jasna procedura o načinu funkcionisanja industrijskih zona, ali da moramo da znamo i gde i kako da ih postavimo, rekao je Sertić.

    Sertić je naveo da su velike kompanije na marginama samita razgovarale o novim projektima u vezi sa energetikom. Kako je rekao, dokumenti o tome nisu potpisani, ali su obavljeni razgovori i ti procesi su ubrzani, što je još jedna prednost samita.

    Ministar je rekao i da su investitori pokazali interesovanje za 18 kompanija u restrukturiranju. Među njima su IMT, IMR, Budimka, nekoliko banja i poljoprivredna dobra.

    Naveo je da je on optimista, jer su razgovori vođeni o proširenju pogona i pojačavanju kapaciteta tih fabrika u smislu novih tehnologija. Istakao je da je Kina jedna od vodećih zemalja u svetu kada je reč o tehnološkoj razvijenosti.

    Govoreći o izmenama zakona o akcizama i porezima koje je Vlada usvojila, Sertić je rekao da je cilj tih izmena međunarodno usklađivanje propisa u vezi sa oslobađanjem od PDV za IPA fondove i druge dobrotvorne organizacije.

    Kada je reč o rebalansu budžeta, Sertić je naveo da skoro mesec dana nakon rebalansa, imamo novi, tehnički rebalans, što se u istoriji nije desilo. Istakao je da je to velika pohvala, jer su prihodi od taksi i akciza veći nego što je planirano, a troškovi su smanjeni.

    "Oslobađa se prostor da u parametrima koji postoje, platimo zaostale obaveze, npr. prema poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Sertić i objasnio da tu ne spadaju dugovi za Air Serbiu.

    Rekao je i da će budžet Ministarstva privrede biti manji za 22 odsto zbog smanjenja subvencija. "To je ono što smo obećali građanima i preduzećima, da više ne mogu da žive od državnih para već da moraju da imaju ekonomsku opravdanost", rekao je Sertić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE