Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD `diktira` ko nam meri struju

    Evropska banka za obnovu i razvoj postavila je ograničenja za dobijanje zajma za nabavku pametnih brojila i opreme za Eeleptroprivredu Srbije, pa će dомaći proizvođači moći će da rade samo kao podizvođači na poslu nabavke.

    Naime, Evropska banka za obnovu i razvoj, koja kreditira projekat, kao preduslov za davanje zajma Srbiji postavila je striktni zahtev, da se poštuju njihovi uslovi i pravila, kažu u Elektroprivredi Srbije.

    I pored vrlo rigoroznih granica evropske banke, EPS je uspeo da umanji opšte evaluacione kriterijume. Banka propisuje da ponuđač mora imati najmanje 2,5 puta veći promet od procenjene vrednosti posla, što bi u ovom slučaju značilo 145 miliona evra, objašnjavaju u EPS.

    EBRD je, ipak, prihvatio naš predlog da to bude 75 miliona evra, kako bi se omogućilo učešće što više ponuđača. U slučaju da ponuđač koji može da ponudi deo usluga ili opreme navedenih u tenderskoj dokumentaciji, a ne može da ispuni opšte evaluacione uslove, može da učestvuje u tenderu kao podizvođač.

    Po pravilima EBRD, nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, što podrazumeva da EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na ovom tenderu.

    Domaći proizvođači brojila nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija, a koji samo jednim delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila, tvrde u javnom preduzeću.

    Imajući u vidu vrlo striktna pravila, Evropska banka je dozvolila udruživanje više kompanija kako bi se ispunili traženi uslovi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE