Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji dovoljno gasa preko zime

    Srbija od četvrtka dobija dnevno, za zimu dovoljnih, devet miliona kubika gasa iz Rusije, kao rezultat dogovora srpskog premijera Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina, saznaju Novosti.

    Uobičajeno, isporuke ruskog gasa na dnevnom nivou, pre oktobarskog smanjenja zbog duga ruskom dobavljaču, iznosile su sedam miliona kubnih metara.

    Uvećane isporuke plavog energenta preko primopredajne stanice Beregovo u Mađarskoj, krenule su od četvrtka, a stručnjaci ističu da sa ovakvim količinama gasa ne bi trebalo da bude nikakvih problema u snabdevanju svih potrošača.

    Dobijamo sve što nam treba i baš nikakvih problema nema, niti će ih biti. Rešen je i finansijski inženjering, tako da se partnerstvo Gasproma i Srbijagasa dokazuje u potpunosti, rekao je za Novosti generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

    Do problema u snabdevanju gasom došlo je krajem oktobra, kada nam je zbog duga od 224 miliona dolara smanjena isporuka za gotovo 30 odsto. Usledili su razgovori na vrhu dveju zemalja i postignut je dogovor o otplati duga na tri rate, zaključno sa 2016. godinom.

    Premijer Vučić i predsednik Putin dogovorili su se da Beograd do kraja godine uplati 100 miliona dolara. Drugu ratu od sto miliona dolara, naša zemlja bi trebalo da uplati do kraja 2015, a ostatak duga od 24 miliona dolara tokom 2016. godine.

    Tada je ruski predsednik obećao srpskom premijeru povoljnije snadbevanje gasom srpskih hemijskih giganata, koji su veliki potrošači. Reč je o pančevačkim sistemima Petrohemiji i Azotari, kao i Metanolsko-sirćetnom kompleksu iz Kikinde.

    Tokom tog razgovora, kako saznaju Novosti, ugovoreno je i da nam umesto uobičajenih sedam, svakodnevno stiže devet miliona kubika gasa.
    KAKO je za Novosti rekao Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas Srbije, prošle godine Srbija je potrošila ukupno 2,3
    milijarde kubnih metara ruskog energenta. Najveća je potrošnja zimi, a najveći potrošači su toplane.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE