Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NALED: Notarska nagrada novi parafiskalni namet

    Izmenama Zakona o javnom beležništvu kojim se 30 odsto naknade notara uplaćuje u budžet uveden je novi parafiskalni namet u Srbiji, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

    Ako je Ministarstvo pravde zaključilo da su nagrade javnih beležnika neprimereno visoke, onda je trebalo da insistira na njihovom smanjenju, a ne da taj "višak" preusmerava u budžet, ocenjuje se u novom Kvartalnom izveštaju o statusu reformi koji objavljuje NALED.

    Dodaje se i da je navedena izmena zakona u suprotnosti sa Zakonom u budžetskom sistemu koji propisuje da visina takse mora da bude primerena stvarnim troškovima pružanja usluge.

    Parafiskalni nameti su takse i naknade za koje od države ne dobijate nikakvu protivuslugu ili ta usluga ne odgovara iznosu koji ste platili, rekla je menadžerka za odnose s vladom u kompaniji Telenor, članici NALED, Jasmina Vignjević.

    >>>>`Brdo para` da bi se podigao stambeni kredit

    >>>>Notari se lepo ovajdili

    Ona je navela da je NALED u saradnji sa Projektom za bolje uslove poslovanja USAID ove godine kreirao drugi Registar parafiskalnih nameta koji pokazuje da privreda plaća 384 neporeskih izdataka od kojih su 247 parafiskalni.

    Trošak koji privreda ima zbog preobimne administracije procenjen je na 1,35 milijardi evra godišnje, a visoke naknade notara će taj iznos dodatno povećati, rekla je Vignjevićeva.

    Prema navodima NALED, sistemu notara u Srbiji dodatno se može zameriti to što Ministarstvo pravde nije prepoznalo pravo mesto javnih beležnika u sistemu elektronske uprave (e-uprave).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE