Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grad rad nedeljom

    U jednom danu 118 otkaza

    U fabrici crepa i keramičkih pločica Toza Marković u Kikindi, koja je od pre nepunu godinu u stečaju, u jednom danu podeljeno je čak 118 otkaza.

    Pokriće za takav rigidan potez je ugovor o radu koji je, odmah po otvaranju stečajnog postupka, potpisalo svih tadašnjih 600 crepara i keramičara. Otpušteni idu na evidenciju NSZ, od koje će, kako kaže predsednik fabričkog Nezavisnog sindikata Zoran Sredojev, do daljeg primati odgovarajuću nadoknadu.

    Brzopotezni otkazi usledili su jer se, po ustaljenoj višegodišnjoj šemi za zimski period, osetno smanjuje proizvodnja crepa i automatski gasi jedna od peći. Ranije su prekobrojni u ovakvoj prilici do marta, kada su se te peći ponovo palile, odlazili na prinudni odmor. Ovoga puta nije tako.

    Ovaj osetan talas otpuštanja, zbog smanjene proizvodnje u zimskim mesecima, bio je isplaniran. Pošto smo u stečaju, ti radnici koji su višak prijavljuju se na biro, sa svim pravima koja im pripadaju, objašnjava Sredojev.

    Članovi drugog sindikata, Nezavisnost, upozoravaju da je među onima koji su dobili otkaz, mnogo onih koji nisu iskoristili godišnji odmor, ni slobodne dane.

    Zato su se, kako veli njihov fabrički lider Branislav Tatić, koji je takođe proglašen viškom, obratili inspekciji rada, ukazavši da su, bez ikavog rešenja poslati kućama. Šefovi su im samo kratko saopštili da više ne dolaze na posao. Plaše se da takvim postupkom izgube formalno pravo da se vrate u fabriku.

    Ukoliko se u roku od tri dana ne pojaviš na poslu, smatra se da si sam dao otkaz. Potegao sam ovo pitanje, pa sam se prvi našao na spisku za otpuštanje, upozorava Tatić, dodajući da će, iz nekoliko razloga, biti mnogo posla i za sud, pominjući, između ostalog, mobing prema obespravljenim radnicima.

    Sredojev otkriva da je u razgovoru sa stečajnim upravnikom Draganom Božićem, saznao da su veliki izgledi da će se u aprilu steći uslovi da se na prvom narednom ročištu u zrenjaninskom Privrednom sudu odredi vedrija sudbina Toze, kada će se poverioci izjašnjavati o pripremljenom planu reogranizacije.

    Pomenutim planom predviđeno je, između ostalog, da firma ima nešto više od 600 zaposlenih, što kod većine sada otpuštenih radnika budi realnu nadu da će se na proleće vratiti u pogone.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE