Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SLO: Plate u javnom sektoru `ruše` pregovore

    Nezadovoljna nagodbom slovenačke vlade i sindikata o platama u javnom sektoru, Gospodarska komora Slovenije, kao najveći predstavnik poslodavaca, istupila je iz pregovora o sklapanju tripartitnog socijalnog sporazuma za iduće četiri godine.

    Predsednik Komore Samo Hribar Milič rekao je da su se na taj korak odlučili jer je vlada popustila sindikatima javnog sektora do te mere da to ugrožava konkurentnost slovenačke privrede na koju država.

    Vlada je odustala od planiranih ušteda od oko 100 miliona evra u budžetskim troškovima jer sindikati nisu pristajali na smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru za tri odsto, a premijer Miro Cerar izjavio je da je dogovorom zadovoljan.

    "Slovenačka privreda je od izbijanja krize izgubila 90.000 radnih mesta, a sada će se to nastaviti. Vlada je žrtvovala najzdraviji deo privrede za socijalni mir", kazao je Hribar Milič, dodajući da vladine odluke pokazuju kako ona nije sposobna za promene i reforme i da postoji bojazan da će i dalje porezima opterećivati privredu.

    Predsednik sindikata zaposlenih u nauci i obrazovanju Branimir Štrukelj kritikovao je potez Gospodarske komore kao "radikalizaciju" koju preduzimaju poslodavci, kazavši da su postupili "infantilno i neproduktivno".

    Predstavnici vlade navode pak kako veruju da će se Gospodarska komora vratiti na tripartitne pregovore o socijalnom sporazumu i da u svoje sadašnje stavove neće uspeti da uveri druga manja udruženja poslodavaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE