Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Reforma znači i otkaze u javnom sektoru`

    Šef beogradske kancelarije Svetske banke Tony Verheijen izjavio je da je reforma javnog sektora među najvažnijim promenama koje očekuju Srbiju u narednim godinama, gde će najvažniji zadatak biti smanjenje rashoda i broja zaposlenih.

    Predstavljajući svoju novu knjigu o rešenjima za pametno upravljanje državom u 21. veku, Verheijen je rekao da se istovremeno mora povećati efikasnost javnog sektora, a sve reforme tog sektora treba da doprinesu većem privlačenju investicija u realni sektor.

    Uvođenje i jačanje elektronske uprave može pomoći i dobroj je oružje u borbi protiv korupcije, rekao je Verheijen na predavanju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

    Javni sektor i javna uprava moraju što pre i što više da primenjuju savremena tehološka rešenja u upravljanju i da uvode elemente elektronskog upravljanja i teže ka modelu "elektronske vlade", rekao je Verheijen.

    Stari model upravljanja javnim sektorom daje lošije rezultate, komplikuje procedure i sporije rešava probleme od savremene, elektronske uprave u javnom sektoru, rekao je Verheijen i napomenuo da elektronska uprava može biti dobro oruđe u borbi protiv birokratije.

    Okolnost koja iziskuje uvođenje elektronske uprave je i savremeno okruženje i ubzani razvoj informnatičko komunikacionih tehnologija u Evropi i drugim razvijenim državama sveta i tu Srbija mora prihvatiti realnost i ubrzati promene, koje mogu doneti samo korist, ocenio je Verheijen.

    Jedna od praktičnih koristi elektronske uprave već se pokazuje u postupku javnih nabavki, koji ubrzava taj proces i donosi velike uštede, podsetio je on i napomenuo da u Srbiji funkcioniše sistem izdavanja ličnih isprava, dokumenata i raznih dozvola, pri čemu korisnik može da komunicira sa državnim institucijama elektronskim putem.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE