Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska rekorder po socijalnim davanjima

    Izdaci sa socijalnu pomoć u Grčkoj, Kanadi i još nekim zemljama su u padu, ali ostaju na visokom nivou u većini država OECD gde u proseku iznose 22 odsto bruto društvenog proizvoda, dok u Francuskoj ta stopa dostiže čak 32 odsto.

    Poslednjih godina socijalna davanja za nezaposlene, bolesne ili na ime drugih vrsta pomoći, značajno su opala u Grčkoj, Kanadi, Nemačkoj, Islandu, Irskoj i Velikoj Britaniji, pokazuju najnoviji podaci OECD, a prenosi francuski Figaro.

    U Grčkoj je pad stope socijalne zaštite u odnosu na BDP bio najoštriji, za dva procentna poena, nakon što je ta zemlja drastično srezala plate funkcionerima, lekarima, ali i penzije, ističe se u izveštaju.

    Ipak, u većini zemalja nivo izdataka za društvenu pomoć ostaje istorijski visok, a u četiri zemlje – Francuskoj, Finskoj, Belgiji i Danskoj, udeo socijalnih davanja prelazi 30 odsto BDP. Francuska je na čelu sa 31,9 odsto BDP namenjenih socijalnoj zaštiti.

    U Italiji, Austriji, Švedskoj, Španiji i Nemačkoj ova stopa iznosi više od 25 odsto BDP. Suprotno, u Turskoj, Južnoj Koreji, Čileu i Meksiku troškovi za pomoć društvu čine manje od 15 odsto njihovog BDP. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE