Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK: Južni tok bez dodatne vrednosti

    Gasovod Južni tok neće pomoći diversifikaciji energetskih izvora za Evropsku uniju, smatra potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

    On je u intervjuu slovačkom listu Pravda, objasnio da se radi o istom isporučiocu i istom izvoru gasa i da "manje-više ne vidimo dodatnu vrednost takvog projekta".

    Evropska komisija je u vezi sa gasovodom Južni tok ukazala i da na teritoriji EU nije moguće realizovati tako značajn projekat bez poštovanja evropskog prava. "To ne bi bilo prihvatljivo nigde u svetu", ukazao je Šefčovič.

    Prema njemu, Evropa je u stanju da proizvede električnu energije po istoj ceni kao SAD, ali dok stigne do potrošača cena struje se učetvorostruči. Taj problem treba da reši slobodno kretanje energije u okviru Evropske unije.

    Ako je u EU garantovano slobodno kretanje lica, robe i kapitala, treba obezbediti i slobodno kretanje energije. Za to je potrebno odstraniti barijere i što pre predstaviti koncept energetske unije, kaže on i dodaje da je za to potrebna politička podrška svih članica i Evropskog parlamenta.

    "Moramo da se ponašamo kao najveći energetski klijent na svetu. Zemlje EU za isporuku energije godišnje plaćaju više od 400 milijardi evra", naglasio je Šefčovič. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE