Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bogićevićeva livnica u stečaju

    Privredni sud u Čačku otvorio je postupak stečaja nad Industrijskim kombinatom iz Guče (IKG), potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

    Poverioci su pozvani da u roku od 120 dana prijave potraživanja, a 301 radnik prelazi na spiskove Nacionalne službe za zapošljavanje. Za stečajnog upravnika je, metodom slučajnog odabira, određen Aca Milošević.

    Predlagač stečaja bila je, kao razlučni poverilac koncerna Farmakom MB biznismena Miroslava Bogićevića, u čijem sastavu posluje gučka livnica, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) iz Vašingtona, članica Svetske banke.

    Grupa banaka u kojoj su, pored SB, još i Komercijalna, Intesa i Čačanska banka, odobrila je 2011. godine kredit koncernu u iznosu od 120 miliona evra, a Farmakom je vraćanje garantovao stavljanjem pod hipoteku nepokretne imovine svojih preduzeća, koja je procenjena na 240 miliona evra.

    IFC je predlog za uvođenje stečaja podneo 16. juna ove godine, a Sud u Čačku je na ročištu održanom 30. oktobra ocenjivao i navode punomoćnika IKG-a o tome da su u toku pregovori vlasnika livnice Miroslava Bogićevića o pribavljanju novca za namirenje poverilaca.

    Međutim, Sud je ocenio da je to bez značaja za odlučivanje u ovom postupku i doneo rešenje o stečaju. Sve livne mašine i peći IKG su, inače, pogašene 3. juna ove godine, kada su potrošene i poslednje zalihe sirovina. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE