Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privredni rast u Srbiji u potpunosti zavisi od reformi

    „Inovativnim uslugama se mogu pokriti gubici na standardnim uslugama, a neretko obezbediti i rast. Prvi preduslov za uspešan plasman inovativnih usluga je par excellence i blagovremeno razumevanje potreba tržišta, a drugi je volja i posvećenost novim proizvodima koji će našim klijentima pomoći da unaprede poslovanje“, smatra Miloš Macura, glavni partner Deloittea za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Republiku Srpsku. 

    Kada biste trebali da sumirate sa kakvim se sve izazovima susreću vaši klijenti u svom poslovanju u Srbiji, šta bi ste izdvojili?

    Najveći izazov je svakako finansiranje proizvodnje, odnosno, osnovne delatnosti. Banke su unazad nekoliko godina postale daleko restriktivnije u pogledu kreditiranja. To s jedne strane, ugrožava uspešnost poslovanja, a sa druge  povećava cenu koštanja. Ono što dodatno opterećuje naše klijente je činjenica da se države na čija tržišta plasiraju svoju proizvodnju i dalje nalaze u blagoj recesiji. Pored država EU, evidentno je da je poslovanje u Ruskoj federaciji postalo složenije za naše firme koje su već godinama tamo prisutne.

    Kako ocenjujete investicionu klimu u Srbiji, kao i ostale ekonomske pokazatelje?

    Makroekonomska stabilnost je postala još bitniji preduslov za investitore poslednjih šest godina, nakon početka globalne ekonomske krize iz koje, nažalost, još uvek ne izlazimo. Neophodno je obezbediti stabilnost na visokom nivou, a pri tom pružiti dodatne pogodnosti i garancije. Za Srbiju je ovo veliki izazov i njen privredni rast u narednih deset do dvadeset godina će u potpunosti zavisiti od njene sposobnosti da što pre sprovede reforme do kraja, kao i da nastavi sa proaktivnim privlačenjem investitora u industrijske grane koje imaju potencijal, ali i u segmente industrijskih grana gde je moguće oživeti izvestan broj firmi, poput automobilske industrije.

    Koje su to industrijske grane danas koje mogu da iznesu privredni rast Srbije?
    Srpska privreda može da generiše rast prevashodno kroz energetiku i poljoprivredu. Takođe, možemo očekivati privredni rast i po osnovu infrastrukturnih projekata, koji su oduvek bili odskočna daska za rast većeg broja industrijskih grana.

    Kako ocenjujete obrazovanje u Srbiji?

    Borba za talente je oduvek bila veliki izazov za svaku uspešnu firmu. Deloitteov univerzitet je izvrstan i vrlo efikasan način da se akumulirano globalno znanje i iskustvo iz prakse podeli sa talentima, unaprede njihove stručne i poslovne veštine i podigne nivo lojalnosti prema firmi. 

    Što se tiče našeg obrazovnog sistema u Srbiji, mislim da se malo uradilo po pitanju njegovog suštinskog reformisanja. Osnovni problem je u tome što se sistem još uvek nije prilagodio menjajućim potrebama društva, odnosno, privrede. Naglasio bih dva momenta – prvi, gde se studentima i dalje često ne približavaju poslednja naučna dostignuća, a drugi, gde se i dalje više vrednuje sposobnost memorisanja i reprodukcije ogromnog broja informacija umesto da se od studenta traži da ih pravilno interpretira i primeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE