Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvršitelji ne smeju da vršljaju po računima građana

    Banke odbacile zahteve izvršitelja koji su tražili da im dostavljaju preglede prometa po tekućim računima građana za prethodni mesec, kao i informaciju da li ostvaruju redovna i kolika primanja, da li imaju i koliku štednju.

    Izvršitelji ne smeju da vršljaju po tekućim računima i štednji građana, stav je svih banaka, a Udruženje banaka Srbije je sačinilo pravila kako će se postupati po zahtevu "uterivača dugova". Sve je usaglašeno sa odredbama Zakona o bankama i preporukama poverenika i NBS, a odluka je doneta, jer su izvršitelji tražili da im banke dostavljaju podatke građana o primanjima.

    Izvršitelji ne mogu od banaka da zahtevaju izdavanje ovih podataka, jer su u direktnoj koliziji sa odredbama Zakona o bankama i preporukama poverenika i NBS. Bankari mogu da im dostave informaciju da li dužnik ima otvoren tekući ili štedni račun kod njih i može li se prema stanju namiriti dug u celini ili delimično, navodi UBS.

    Takođe, može da ostavi obaveštenje da li dužnik ima štednju, da li je zaključio ugovor o prevremenom razoročavanju i može li se iz nje namiriti obaveza prema izvršiteljima. Izvršiteljima se ne mogu odavati cifre, niti podaci o datumu kada "leže" plata ili druga uplata.

    U slučaju da građanin ima dug koji mogu da naplate izvršitelji, a ujedno koristi i kredit, prvenstvo u namirenju obaveza ima banka. Građanin koji na primer, ima stambeni kredit prvo će platiti ratu, a tek ostatak na računu može da naplati izvršitelj. Takođe, banka ne obavlja obračun kamate po zahtevu "uterivača", osim ako je tako među njima ugovoreno.

    Nalog izvršitelja za blokadu tekućeg računa građanina koji je dužan nije pravno utemeljen, naglašavaju u Udruženju. Izvršenje na tekućem računu sprovodi se zaplenom i prenosom novca sa tog računa u iznosu koji se zatekao na dan kada je sudsko rešenje stiglo, bez obzira na činjenicu da li je to dovoljno za namirenje poverioca, a nikako blokadom računa do konačne naplate.

    Banka nema zakonsku obavezu da proverava izvore sredstava na računu. Bilo koji podaci građana, pa i o njihovom finansijskom stanju mogu da budu dostupni samo ako za to postoji zakonski osnov ili njihova saglasnost, kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

    Kako će izvršitelji da naplate dugove, zavisi pre svega od propisa, ali i dogovora banaka i naravno stava NBS, ali da se ne ugrožavaju prava građana. Da bi banka postupila po zahtevu izvršitelja, oni moraju da dostave ime i prezime dužnika, matični broj i iznos obaveze. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE