Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel obradovao Slovence

    Slovenija će ove godine imati rast bruto domaćeg proizvoda od 2,4 odsto, a iduće 1,7 procenata, ocenjuje Evropska komisija u prognozi rasta u zemljama Evropske unije.

    Takva prognoza Brisela temelji se na ovogodišnjim rezultatima slovenačkog izvoza i na investicijama u infrastrukturu koje se finansiraju iz evropskih sredstava i bolja je od očekivanog proseka rasta u državama evrozone, ali i od domaćih procena.

    Slovenačka vlada je u budžetske planove, koje je nedavno poslala Evropskoj komisiji, ugradila pretpostavku rasta BDP za dva procenta u ovoj i 1,6 odsto u idućoj godini.

    Komisija je poboljšala proletnje prognoze budućeg kretanja slovenačkog budžetskog deficita u idućoj godini na 3,1 odsto BDP, dok će javno-finansijski deficit u ovoj godini, zbog pomoći države dokapitalizovanim bankama, iznositi 4,4 odsto BDP.

    Prema proceni Brisela, stopa nezaposlenosti u Sloveniji smanjivaće se iduće dve godine pa će sa 9,8 odsto u ovoj, pasti na 8,4 odsto u 2016. godini.

    Zamrzavanje plata i veća produktivnost povećaće ekonomsku konkurentnost Slovenije, procenila je Komisija u svom novom izveštaju.

    Što se tiče inflacije, predviđa se da će ona krajem ove godine iznositi 0,4 odsto, dok bi se iduće povećala na jedan posto, a u 2016. na 1,5 posto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE