Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Sporazum sa MMF do kraja godine`

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić veruje da će pre kraja godine biti postignut sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, navodeći da će ti razgovori sigurno biti teški, ali da je namera da se oni završe uspehom.

    Razgovori idu svojim tokom. Predstavnici MMF razgovaraju sa svim našim zvaničnicima, gledamo naše bilanse i stanja. Kao što ste videli u Skupštini, predstavili smo ga lošijim nego što zaista jeste, rekao je Vučić novinarima na aerodromu Nikola Tesla.

    On je ponovio da razgovori sa MMF neće biti laki, ali da je želja i namera da se završe uspehom, jer bi to značilo potpuno slobodnu 2015. godinu za investicije, razvoj i sugurnost ulaganja u Srbiju kao i sigurnost za sve građane i potencijalne investitore.

    "Verujem da ćemo pre katoličkog Božića, odnosno kraja ove godine postići sporazum i to će biti velika i važna vest", rekao je Vučić. On je naveo da je to naša namera, ali da u razgovorima učestvuju dve strane.

    Plenarni sastanak u NBS

    Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije počeli su zvanični razgovori delegacije Srbije i misije MMF koja će u Beogradu boraviti do 20. novembra.

    Razgovaraće se o ekonomskoj situaciji i merama koje Vlada preduzima da bi popravila državne finansije. S obe strane stižu optimistične izjave da će pre kraja godine Srbija imati aranžman sa Fondom. Srpsku stranu predvode guverner Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, a MMF Zuzana Murgasova.

    "Očekujem da ćemo mi krenuti tada u finalizaciju pripreme budžeta, a da će ekipa MMF ići na svoj savet direktora sa predlogom aranžmana koji će biti doneti pre 25. decembra", rekao je Vujović pred početak sastanka.

    A pre toga moraće da se pretresu vladini planovi za popravljanje stanje državnih finansija i procene njihovi efekti. Vujović ističe da je u rebalans budžeta stavljen samo prvi korak, ušteda 1,5 milijarde za tri godine i prema tome ćemo dogovarati elemente razrade i primene tog programa.

    Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je "putanja potpuna jasna" i istakao da nema aranžmana bez smanjivanja javnog duga i deficita, dok njegov kolega Goran Radosavljević, ističe da su manje-više sve mere poznate.

    "Najviše diskusije će se voditi oko racionalizacije u javnim preduzećima, oko smanjenja subvencija, pre svega Srbijagasu, zatim preduzećima u restrukturiranju."

    Restrukturiranje mora da se prekine, mora sledeće godine da se donese odluka da li će i dalje da se finansiraju ili će se, ako ne bude kupaca ići u proces likvidacije", istakao je Radosavljević.

    Još teža, a neizbežna tema jeste smanjivanje broja zaposlenih kod države, a ministar finansija ističe da sledi takozvana racionalizacija javnog sektora.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE