Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi se interesuju za srpske pruge i luke

    Delegacija Kineske razvojne banke razgovarala je sa ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović, a posebno interesovanje su pokazali za gradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, kao i za ulaganje u srpske luke.

    "Vrlo je značajno da Kinezi tu prugu postmatraju kao regionalni projekat odnosno koridor za povezivanje južne i centralne Evrope", istakla je potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, posle sastanaka u Vladi Srbije.

    Predstavnici Kineske banke su vrlo raspoloženi da zajedno sa Srbijom rade na postojećim, ali i novim projektima, a žele da ulažu i u srpske luke, rekla je Mihajlović za Tanjug, ističući da je Kineska razvoja banka jedna od najvećih svetskih banaka koja dolazi u one zemlje u kojima može da učestvuje u finansiranju određenih projekata.

    Delegacija Kineske razvojne banke je sa Mihajlovićevom obišla i Saobraćajni institut CIP, gde je razgovarano o projektu gradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

    Mihajlović je istakla da je dobro što se Kinezi interesuju za luke i vodni saobraćaj, jer taj vid saobraćaja nije dovoljno razvijen u našoj zemlji zbog nedostatka modernih tehnologija, a čija bi primena mogla dosta da poveća prihode u tom sektoru.

    Kineska razvojna banka je jedna od tri državne banke kojima Kina podupire svoje razvojne strategije u skladu s petogodišnjim planovima Državnog saveta, najvišeg državnog tela. Banka uglavnom finansira projekte u oblasti električne energije, puteva, železnice, nafte i petrohemijskih proizvoda, uglja, pošte, telekomunikacija i poljoprivrede.

    Kineska vlada je od 1999. godine počela je da usmerava svoje snage na potsticanje izvoza ("going out" policy), ohrabrujući svoje banke i kompanije da investiraju u inostranstvu, što je dovelo do toga da Kineska razvojna banka i Kineska izvozno-uvozna banka zajedno sada pozajmljuju više od Svetske banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE