Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petrović: Sledi godina zatezanja i recesije

  Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović tvrdi da svi ovogodišnji trendovi pokazuju da ni sledeće godine neće biti privrednog rasta, već da će Srbija i 2015. godine biti u recesiji.

  Petrović je, gostujući na RTS, rekao da će dodatni efekat na pad proizvodnje u 2015. dati smanjenje plata i penzija koje će izazvati pad tražnje. "Otuda je neophodno da uskoče javne investicije koje bi delom kompenzovale ovaj efekat zatezanja", ocenio je Petrović.

  Petrović je naveo da je smanjenje plata i penzija bila nužna mera koja se očekivala i krajem protekle godine, ali da ona nije dovoljna, jer se na ovaj način štedi svega 400 miliona evra u sledećoj godini, što znači da u 2015. nedostaje još 300 miliona evra uštede.

  >>>>`Dronaža` plata i penzija

  Predsednik Fiskalnog saveta je naveo da postoje još tri bloka reformi koje se moraju sprovesti da bi se deficit sveo na razuman nivo, a to je reforma javnih preduzeća, smanjivanje zaposlenosti u budžetskom sektoru koji ne podrazumeva javna preduzeća i firme u restrukturiranju, zatim bolja naplata poreza i borba protiv sive ekonomije.

  Svi ovi blokovi zajedno mogu da daju neophodne uštede koje će dovesti do smanjenja deficita i zaustavljanja rasta javnog duga, precizirao je on.

  Petrović je naveo da od svih javnih preduzeća Srbijagas pravi najveći problem, jer sada već ima milijardu evra duga i rekao da je problem što država ovom javnom preduzeću sada izdaje po treći put garanciju od 160 miliona evra.

  Petrović očekuje da će ubuduće predmet razgovora sa MMF biti i reforma javnih preduzeća, koja je do sada uglavnom bila u nadležnosti Svetske banke, te da će ubuduće na tom problemu raditi integrisano ove dve institucije. Verujem da će MMF tražiti vrlo čvrste garancije šta će se dešavati sa javnim preduzećima, ukazao je on.

  Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić rekao je da sve analize pokazuju da Srbiji u ovom trenutku nije potreban novac MMF, jer nemamo ugroženu likvidnost.

  MMF uvek posmatra stvar na tri godine. Nama predstoji fiskalna konsolidacija i reforme koje treba da imaju trogodišnji okvir, a to znači da 2017. godine deficit ne može biti veći od tri odsto BDP, ocenio je Savić i dodao da srpska strana treba da ubedi MMF da je sposobna da smanji deficit na taj nivo, kako bi bio postignut dogovor sa Fondom.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE