Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Siniša Mali i Boris `Veličanstveni`

    Gradonačelnik Siniša Mali boravi u Londonu, gde će na Ekonomskom samitu predstaviti "Beograd na vodi", a potom će sa gradonačelnikom britanske prestonice Borisom Johnsonom, koga zovu Veličanstveni, razgovarati o pitanjima važnim za funkcionisanje grada, pre svega o organizaciji gradskog prevoza.

    Mali, koji je u London otputovao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kaže za 24 sata da će na Ekonomskom samitu, između ostalog, predstaviti Beograd kao dobro mesto za investiranje, a jedan od projekta je i “Beograd na vodi”. Mali će se u sredu sresti i sa kolegom Borisom Johnsonom, koji je gradonačelnik Londona od 2008. godine.

    "Sa gradonačelnikom Londona razgovaraću o nekoliko pitanja važnih za funkcionisanje grada. Pre svega će biti reči o načinu na koji je organizovana njihova gradska administracija."

    Želja nam je da preuzmemo njihove ideje kako bismo ih primenili u Beogradu. Takođe, razgovaraćemo i o gradskom prevozu jer je London uspeo da integriše različite vidove transporta. U planu nam je izrada studije o javnom prevozu i zato će nam iskustva iz Londona biti od velike pomoći, kaže Mali.

    Evo šta Beograd može da "prepiše" od Borisa Johnsona:

    Prvi čovek Londona, koga zovu i Boris Veličanstveni, veliki je borac za zaštitu životne sredine, tako da će jedna od tema dvojice gradonačelnika biti i ekologija, odnosno povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

    Koliko je važno biti povezan sa svetom, govori i njegova želja da London postane grad sa najviše wi-fi pristupa na svetu. To je obećao i u predizbornoj kampanji 2012. Britanska prestonica već spada u prvu ligu gradova sa dobrim wi-fi pristupom.

    Johnson je nedavno najavio i da će zabraniti pušenje u londonskim parkovima kako bi taj grad postao jedan od najzdravijih na svetu. Ideja je da se pušenje zabrani u deset najvećih parkova.

    Johnson je svoj šmekerizam dokazao i nakon što je pre nekoliko godina priskočio u pomoć sugrađanki koju je na ulici napala grupa devojaka od kojih je jedna bila naoružana šipkom. Johnson se odmah dao u poteru, a napadnutu ženu je otpratio kući.

    Podaci iz razvijenih zemalja pokazuju da saobraćaj u metropolama oslobađa više od 30 odsto ukupnog ugljen-dioksida. Zato je Johnson doneo odluku da naplaćuje ulazak kolima u uži centar Londona. To saobraćajnu gužvu smanjuje za 22 odsto, a emisiju ugljen-dioksida za 16 odsto.

    Gradonačelnik Londona obožava da vozi bicikl i svakodnevno na ličnom primeru to i dokazuje. Čak je u pomoć pozvao i čuvenog Arnolda Schwarzeneggera, bivšeg guvernera Kalifornije, sa kojim je zajedno vozio bicikl gradskom stazom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE