Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: Kamatna stopa ostaje 8,5 odsto

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 8,5 odsto, uz ocenu da rizici iz domaćeg i međunarodnog okruženja nalažu dalju opreznost u vođenju monetarne politike.

    Na sednici je ocenjeno da se aktuelne geopolitičke tenzije, ali i očekivano dalje smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike FED mogu negativno odraziti na priliv kapitala u region u narednom periodu, saopšteno je iz NBS.

    Umereni rast premije rizika i deprecijacijski pritisci prisutni u gotovo svim zemljama regiona u poslednjih nekoliko meseci ukazuju, kako se dodaje, na manju spremnost stranih investitora za ulaganja.

    Izvršni odbor očekuje da će donošenje i dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi pozitivno uticati na ocenu stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju, što bi u narednom periodu doprinelo jačanju otpornosti na pomenute eksterne rizike i pozitivno uticalo na premiju rizika zemlje.

    Konstatovano je takođe da se međugodišnja inflacija postepeno vraća ka cilju od četiri plus/minus 1,5 odsto, i da u septembru iznosi 2,1 odsto.

    Mada su očekivane korekcije cena električne energije izostale, u NBS očekuju da će se inflacija do kraja godine vratiti u granice cilja, a zatim tokom 2015. nastaviti da se kreće unutar tih granica.

    Povratku inflacije u granice cilja će doprineti niska baza i postepeno iščezavanje dezinflatornog efekta po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, što potvrđuje i pozitivan doprinos cena hrane međugodišnjoj inflaciji u septembru, ocenio je Izvršni odbor NBS.

    S druge strane, niska agregatna tražnja, dodatno pojačana novim merama fiskalne konsolidacije, ostaje glavni dezinflatorni faktor u srednjem roku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE