Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuz dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju

    Dobitnik ovogodišnje nobelove nagrade za ekonomiju je Francuz Jean Tirole, profesor Univerziteta u Tuluzu, javljaju svetski mediji.

    Tirole je dobio Nobelovuo nagradu zbog njegove "Analize moći i prilagođavanja tržišta", saopštio je žiri u Stokholmu.

    Komentarišući nagradu, iz Švedske kraljevske akademije nauka su rekli da je Francuz jedan od najuticajnijih ekonomista današnjice, koji je dao ogroman doprinos ekonomskoj nauci.

    Drugim rečima, njegov rad je pomogao da u sprečavanju intencija "velikog biznisa" da eksploatiše ostale, navodi Švedska akademija nauka, koja dodeljuje nagradu.

    Tirole je sproveo značajna teoretska istraživanja u brojnim privrednim oblastima, ali nam je, iznad svega, objasnio kako da shvatimo i prilagodimo industriju s moćnim firmama na tržištu, navodi se u saopštenju Nobelove fondacije.

    Francuski stručnjak je sredinom 80-ih godina svojom analizom predstavio opšti okvir prilagođavanja industrije jakom tržištu, čime "vlade mogu bolje da ohrabre jake firme da postanu produktivnije i da istovremeno ne ugrožavaju konkurenciju i kupce".

    "Trebalo mi je pola sata da se oporavim posle poziva", rekao je Tirole na svom Twitter nalogu, povodom vesti da je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE