Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi traže dečji tekstil iz Srbije

    U Srbiji ima više proizvođača dečje konfekcije nego u bivšoj Jugoslaviji, ali na veća tržišta, poput ruskog, ne mogu da nastupe samostalno jer ne mogu da proizvedu dovoljne količine.

    U više od 60 pogona u Srbiji šiju se benkice, kapice, trenerke, pantalone za mališane, ali je njihov osnovni problem što su mali i to je jedna od osnovnih prepreka koja ih deli od većih tržišta, poput ruskog.

    Branko Milekić, vlasnik fabrike tekstila Forma VS iz Beograda i predsednik Grupacije proizvođača dečjeg tekstila u Privrednoj komori Srbije objašnjava da Rusi traže našu garderobu, ali da proizvođači nisu uvek u mogućnosti da sašiju i isporuče dovoljnu količinu.

    U Rusiji ste nekada svašta mogli da prodate, ali oni danas traže kvalitet i roba mora imati sertifikate. Tržište je veliko i potrebna je određena količina odevnih predmeta koje proizvođači teško mogu sami da naprave, objašnjava Milekić.

    I domaći kupci su sve zahtevniji, jer roditelji prate trendove i nastoje da decu oblače u skladu sa njima. Trudimo se da u našim fabrikama postignemo kvalitet izrade odevnih predmeta, ali da i dizajn bude moderan.

    Naši kreatori odlaze na sajmove dečje mode u Firencu i tamo razmenjuju iskustva i uče. Mi smo svi još mali i teško samostalno možemo do kupaca u Rusiji, iako je to uspelo našim fabrike Fim iz Trstenika, Stig iz Novog Pazara, Bambino iz Užica, Hajdi iz Aleksinca.

    Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće u PKS, najavljuje da 20. oktobra u Srbiju dolazi kupac iz Rusije koji bi trebalo da ugovori posao sa domaćim proizvođačima.

    Oni su postali dosta zahtevni i traže veće količine, ali mi smo svesni da naši tekstilci to ne mogu sami da ispune i zato smo pokušali da ih organizujemo, da nastupe zajedno, objašnjava Vasiljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE