Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stotine miliona evra na parafiskalne namete

    Srbija ima jednostavan poreski, ali komplikovan neporeski sistem zbog čega privreda plaća 384 neporeska nameta, od kojih su 247 parafiskalni, izjavila je predstavnica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Jelena Bojović.

    "Tih 247 parafiskalnih nameta, što je dve trećine, znači da privreda za njihovo plaćanje ne dobija od države ništa zauzvrat, ili dobija nesrazmerno malo", rekla je ona i dodala da 70 takvih naknada uopšte ne prolazi kroz Trezor.

    Bojović je na predstavljanju analize "Neporeski nameti u Srbiji 2014" NALED i američkog USAID izjavila će opterećenje privrede parafiskalnim nametima biti smanjeno ako Vlada Srbije preduzme pet koraka.

    Prvi je, kaže ona, da se prestane sa praksom naplaćivanja više taksi za jednu uslugu, a druga i da se visina tih taksi usaglasi srazmerno ceni pružene usluge.

    Dalje je, kako kaže, potrebno ukinuti namete za koje se od države ne dobija nikakva usluga, niti vrednost, ali bi trebalo i vratiti opštinama prihode koji im po prirodi stvari pripadaju.

    Država bi trebalo da fomira elektronski registar taksi i naknada, ali na nacionalnom nivou i da uz to propiše da institucije ne mogu da nalaćuju nikakve takse koje nisu navedene u tom registru, rekla je Bojović.

    Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija (UVRA) Ðerđ Pap ocenio je da su tih pet predloženih koraka dobro osmišljeni, ali je naveo da nedostaje šesti korak, odnosno da je od ukidanja nekih parafiskala, možda i važnije pitanje kako sprečiti pojavu novih.

    Ekonomista Svetske banke Duško Vasiljević rekao je da je u izveštaju Svetske banke skrenuta pažnja na to da su parafiskalni nameti jedan od bitnijih problema srpske privrede.

    Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA Milica Bisić rekla je da su dve ključne reči za naš sistem nepredvidivost i nedoslednost. Prema njenim rečima, čak i kad se u 2012. pokušalo s borbom protiv parafiskala i kad su se svi složili da se to reguliše, nije bilo koordinacije i administrativnog sprovođenja.

    Inače, prvi registar parafiskala NALED je napravio 2012. nakon čega je ukinuto 138 parafiskalnih nameta i davanja preduzetnika su tada smanjena za 41 odsto. Prema njihovim podacima, 20 najizdašnijih taksi u 2013. koštalo je privredu 76,5 milijardi dinara. Trend ukidanja suvišnih taksi, kako je rečeno, nije nastavljen.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE