Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povrede na radu `ulaze` u zakon

    Ministarstvo rada priprema Zakon o osiguranju od povreda na radu, koji bi neodgovorne poslodavce trebalo da primora da uspostave sve neophodne bezbednosne mere.

    Za bezbednost i zdravlje radnika država treba da izdvoji četiri odsto BDP, a preduzeća od pet do šest odsto investicionih ulaganja, preporuka je Međunarodne organizacije rada koju je prihvatila i Evropska unija.

    U inostranstvu, zbog oštrih propisa o zaštiti radnika, firme imaju velike troškove u slučaju povrede ili profesionalnog oboljenja. Ti troškovi su i dva i po puta veći od troškova ulaganja u preventivu. U resornom ministarstvu pripremaju slična zakonska rešenja.

    "Ministarstvo rada je pokrenulo proceduru za donošenje Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, gde ćemo konačno regulisati pravila kako se nešto štiti na radu ali ne samo to, već kako se meri šteta, kako se i ko isplaćuje štetu da već jednom radnik bude apsolutno osiguran", navodi ministar Aleksandar Vulin.

    Najveća prepreka za veću bezbednost radnika je nedostatak sredstava. Jednu multinacionalnu kompaniju u Srbiji uvođenje neophodnih mera zaštite koštalo je 2.000 evra po radniku, a godišnje održavanje je 300 evra po zaposlenom.

    Najčešći nedostaci u oblasti zaštite radnika jesu nepostojanje akta o proceni rizika, neobučenost za bezbedan rad i nekontrolisanje ispravnosti: sredstava za rad, radne opreme i radne okoline.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE