Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tigar na putu oporavka

    Da je moguća stabilizacija poslovnog sistema koji je pre samo godinu i po dana bio u ozbiljnim finansijskim problemima, sa blokiranim računom i poljuljanom tržišnom pozicijom, potvrdio je generalni direktor kompanije Tigar a.d, Nebojša Đenadić. Realizacijom sopstvenog plana oporavka, pirotska kompanija je povratila poverenje poverilaca, što je potvrđeno prihvatanjem takozvanog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).

    Plan je napravljen na predlog najvećih poverilaca sa ciljem reprogramiranja dugova, očuvanja i rasta proizvodnje. Odlukom o prihvatanju UPPR-a kompanija će u narednih sedam godina poslovati u skladu sa odredbama ovog plana, a pre svega servisirati dugove (prve dve godine podrazumevaju grejs period, a preostalih pet samu otplatu).

    “Dolaskom u kompaniju Tigar a.d. u martu 2013, ubzo sam shvatio da proizvodni program svih fabrika u sistemu ima tržišnu perspektivu, ali da je neophodno unutar same kompanije sprovesti niz neophodnih mera kako bi se ta tržišna pozicija valorizovala. U protivnom, kompanija bi bila u stečaju. Iako su brojne mere bile neprijatne, ali preko potrebne, ubrzo su i zaposleni i moji saradnici shvatili da je to jedini način opstanka firme koja upošljava 1600 radnika. Tek nakon prvih rezultata koje su ove mere dale, poverioci, a među njima ističem i državu kao jednog od najvećih su bili spremni da sednu sa nama i razgovaraju o reprogramu dugova. Rezultati koje smo postigli ubedili su ih da Tigar a.d. kao kompanija može i treba da funkcioniše. Nadamo se i želimo da ovakav model oporavka može poslužiti kao primer i drugim preduzećima u Srbiji, koja su u sličnom problemu.” izjavio je Nebojša Đenadić, generalni direktor kompanije Tigar a.d.

    Rezultati koje je kompanija ostvarila u period od januara do juna ove godine su ohrabrujući, budući da je prodaja programa obuće u prvoj polovini 2014. godine za 23% veća u odnosu na isti period prošle godine, kao i izražen trend rasta prodaje na inostranim tržištima. Prvu polovinu ove godine, uz redovno servisiranje postojećih kupaca u izvozu, obeležili su i sporazum o obnovi saradnje sa firmama Battistini iz Italije i Euro PM iz Nemačke i početak saradnje sa kanadsko-francuskom firmom Hound & Craft. Intenzivirani su pregovori za isporuku značajnih količina lovačkih čizama sopstvenog brenda na tržiste Kanade i u toku su pregovori sa potencijalnim kupcem iz Republike Irske. 

    Tigar planira i realizaciju neophodnih investicija zahvaljujući kojima bi, sa projektovanih 27 miliona evra prihoda u ovoj godini taj iznos bio dupliran do kraja 2019.  Kompanija Tigar već ima u planu izgradnju nove fabrike gumene smeše, što predstavlja investiciju od 1.6 miliona evra. Trenutno je pri kraju izrada projektne dokumentacije, a fabrika će biti izgrađena 2015, i u potpunosti kompatibilna sa postojećom fabrikom obuće.

    Cena Tigrovih akcija na berzi je u septembru 2014, ubeležila skok od 66,67%, uz istovremeno povećanje obima  trgovanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE