Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je čovek koji stoji iza PR agencije koju je Vlada Srbije navodno angažovala?

    Juče je jedna od top-vesti u domaćoj štampi bila da je Vlada Srbije angažovala svetski poznatu PR agenciju Bell Pottinger da u ime naše zemlje lobira na teritoriji Velike Britanije.

    Vlada Srbije ovu priču je demantovala rečima da „oni u poslednje dve godine nisu angažovali nijednu PR agenciju“, napominjući da se to nije desilo otkada je Aleksandar Vučić premijer. Međutim, partner u Bell Pottingeru, Eugenia Harrison rekla je za Blic da je Vlada Srbije njihov klijent, ali bez objašnjanja šta za nju konkretno rade.

    Šta je Bell Pottinger? Bell Pottinger je firma koja se bavi komunikacijama, a ’zlobnici’ tvrde da već decenijama utiče na živote miliona ljudi.  Prvi čovek ovog PR diva iz Londona je Lord Timothy Bell, PR vuk koji ’operiše’ u svetu odnosa sa javnošću i marketinga još od 1959.godine. Važi za konzervativnog čoveka koji radi po starim pravilima i nazorima, a posebno ’levi’ mediji u Britaniji zovu ga manipulatorom medijima, i „autorom pravih pravcatih prevara na štetu javnog mnjenja.“ Njegova lista klijenata je u tom smislu impresivna. Od najpoznatijeg klijenta i njegove ’srodne duše’ u političkom smislu, Margaret Thatcher, preko Alexandra Lukashenka, predsednika Belorusije, Augusta Pinocheta, Borisa Jelcina, Hosnija Mubaraka, do iračke vlade nakon Bushove vojne intervencije u ovoj zemlji, pa sve do, na primer, medijski eksploatisanog atletičara Oscara Pistoriusa nakon što su ga optužili za ubistvo svoje devojke.

    Iako kaže da više nema ovako ’atraktivne’ klijente, interesantno je da je Bell u intervjuu za Guardian iz 2013.godine rekao da njegovoj agenciji usluge nikad nije tražila levo orijentisana vlada.

    „Jednostavno, nećeš savetnika koji se sa tobom ne slaže,“ konstatuje Bell u tom intervjuu.

    Znajući da su pred Srbijom, bar prema rečima Vlade Srbije, ’bolne’ reforme, koje će pratiti smanjenje plata, poskupljenje najosnovnijih namirnica, struje, grejanja i uticati u velikoj meri na socijalni status naši građana, onda ne čudi što su vlasti u Srbiji izabrali baš ovu agenciju. Ako su je izabrali.

    Foto: Screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE