Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Litvanija mora da zameni 2,5 tona metalnog novca

    Litvanija 2015. godine prelazi na evro i 1. januara počinje zamena novca bez naknade, a tom prilikom će, pored ostalog, biti potrebno da se zameni 2.400 tona metalnih novčića litasa.

    Novac u metalu se ne nalazi samo u novčanicima i "kasicama-prasicama" građana. Za četiri meseca letnje sezone, na primer, parking servis u primorskom mestu Palanga sakupio je 750.000 litasa (217.000 evra). Toliko metalnih litasa je bilo u automatima za parkiranje.

    Njihova zamena za papirni novac bio bi čist gubitak. Stvar je u tome što banke za tu zamenu uzimaju proviziju koja se kreće od 4,5 do šest odsto. Izuzetak je samo ako se novac stavlja na oročenu štednju, preneo je Itar Tass.

    "Ako se malo sačeka, neće se platiti ništa. Od 1. januara i papirni i metalni litasi će se menjati bez provizije", rekao je predstavnik Banke Litvanije.

    Tokom prvih šest meseci to će moći da se obavi na oko 700 mesta, u filijalama centralne banke, na šalterima komercijalnih banka i Pošte Litvanije. Nakon toga će novac moći da se zameni samo u prostorijama Banke Litvanije u Viljnusu i Kaunasu.

    Trenutno se opticaju nalazi 1,18 milijardi komada metalnih litasa različitih apoena, ukupne vrednosti 257 miliona litasa (75 miliona evra).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE