Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija može da skladišti gas u Mađarskoj

    Mađarska je spremna da Srbiji pomogne da obezbedi energente koji su nam potrebni i da uskladišti nedostajuće količine gasa u njihovim skladištima, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

    Svi slobodni Mađarski kapaciteti za skladištenje gasa stoje nam na raspolaganju, imamo ponudu da uskladištimo količine gasa koje su nam potrebne, a dobili smo i obećanje da Mađarska neće pokušati da zaradi ni jedan jedini evro na srpskoj muci, rekao je Antić posle sastanka sa mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklošom Šestakom.

    Prema njegovim rečima, postoje dva scenarija, a jedan je da Gazprom uskladišti u Mađarskoj određene količine gasa za potrebe regiona, od kojih bi određeni deo bio i za Srbiju.

    Drugi scenario je da Srbija uskladišti otprilike 150 miliona kubika gasa u Mađarskoj, na osnovu dugoročnog ugovora koji imamo sa Gazpromom, precizirao je Antić.

    To ne bi bile nove količine gasa, već one prethodno ugovorene, koje bismo ranije povukli. Ali, o definitivnoj proceni tek predstoje razgovori u Vladi i sa Srbijagasom, kazao je Antić i istakao je da odluka o tome mora da se donese u razumnom roku.

    Septembar je mesec u kome bi ova odluka trebalo da se donese, a cena će biti krajnje prijateljska, bez dodatnih poreza i taksi, rekao je srpski ministar.

    On najavio i da postoji mogućnost da deo nedostajućih količina uglja, Srbija nabavi iz Mađarske po povoljnim uslovima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE