Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija plaća 7.500 savetnika

    Od oko 28.000 državnih službenika, njih 7.553 ima zvanje savetnika, a najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu minstarstava, piše Blic.

    Osim toga, ministri i potpredsednici Vlade imaju pravo da angažuju posebne savetnike, kojih je za sada više od 30, s obzirom na to da još nisu svi članovi kabineta Aleksandra Vučića iskoristili mogućnosti koje im daje odluka Vlade o broju posebnih savetnika i merilima za naknadu za njihov rad.

    U centralnoj administraciji Srbije, ima oko 28.000 zaposlenih, kažu za Blic u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Srbija, u odnosu na zemlje regiona, ima vrlo malu centralnu administraciju, navodi Blic.

    Zvanje savetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove sa visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savetnika), a to su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja oblasti, sprovođenja zakona, rešavanjau upravnom postupku…Pored savetnika, postoje službenici sa višom školom (stručni saradnici) i srednjom (referenti).

    Na kraju postoje i "nameštenici" koji obavljaju poslove podrške, kao što su vozači, sekretarice.

    Sam broj od 7.553 zaposlenih sa zvanjem savetnika na republičkom nivou, što je podatak od jula 2014. govori o tome da poslove kreiranja politke, zakona, i druge najkompleksnije delatnosti u upravi obavljaju ljudi sa visokom stručnom spremom, objasnili su u Ministarstvu.

    Kad je reč o samim ministarstvima, u njima je, ako se izuzmu resori odbrane i unutrašnjih poslova, svaki osmi zaposleni sa zvanjem savetnika. Najviše je savetnika u Minsitrastvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE