Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekonkurentna industrija Slovenije i Hrvatske

    Evropska komisija objavila je izveštaje o industrijskoj konkurentnosti unutar Evropske unije, prema kojima Hrvatska i Slovenija pripadaju četvrtoj grupi zemalja sa skromnim i stagnirajućim ili opadajućim nivoom konkurentnosti.

    Iz analize sadašnje situacije u državama članicama u pogledu industrijske konkurentnosti, Komisija ih je podelila u četiri grupe: države članice s visokom i rastućom konkurentnošću, zemlje s visokom, ali stagnirajućom konkurentnošću, zemlje sa skromnom, ali rastućom i članice sa skromnom ali stagnirajućom ili opadajućom konkurentnošću.

    U prvoj grupi su Holandija, Nemačka, Danska i Irska, u drugoj Belgija, Velika Britanija, Austrija, Francuska, Italija, Luksemburg, Švedska i Finska, a u trećoj Estonija, Litvnija, Španija, Letonija, Češka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka i Grčka.

    U grupi s Hrvatskom i Slovenijom su još Bugarska, Malta i Kipar.

    Komisija navodi da su u Hrvatskoj poslovno okruženje i javna uprava i dalje nepodsticajni za poslovanje, ali da je vlada svesna tog problema i da ga rešava.

    Dodaje se da Evropski fondovi, koji su Hrvatskoj sada dostupni, predstavljaju veliku priliku za uklanjanje ključnih uskih grla za rast. Jaki administrativni kapaciteti i strateško planiranje biće od ključne važnosti za efikasno korišćenje tih sredstava.

    Da bi se povećala dodata vrednost proizvodne industrije i posebno izvoza, planirane strategije u području industrije, inovacija i pametne specijalizacije moraju biti sprovedene, ističe Komisija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE