Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kada od loše stvari napravite još goru: Prestanite da mislite o tome i rešite sudoku!

    Za ljude je uobičajeno da kada im se desi nešto loše ili uznemirujuće, da tu proživljenu situaciju promišljaju iznova i iznova. Takvo samopreispitivanje problema i iskustava dovodi do razjašnjenja situacije iz čega se mogu naučiti lekcije i mehanizmi za rešavanje problema u budućnosti, a krajnji rezultat je mirenje sa situacijom i nastavljanje svog života.

    Ali šta kada ne možete da pređete preko problema?

    Dr Guy Winch, psiholog i autor knjige The Squeaky Wheel: Complaining the Right Way to Get Results, kaže: „Mnogi od nas u glavi ponavljaju razgovor koji je doveo do raskida, ili ne mogu da zaborave kako su se osećali kada ih je šef osramotio na sastanku, ili se opsedaju svađom koju su imali sa prijateljem. Mi ponavljamo taj scenario u svojoj glavi i svaki put iznova postajemo iznervirani, besni ili tužni“.

    Postoji snažna potreba za ponovnim proživljavanjem događaja kako bi raščistili sa njim, ali je ona samo naizgled emocionalno zdrava. Zapravo na ovaj način vi sebi činite štetu, jer umesto da te negativne misli izbacite iz sebe vi ih ponavljanjem zapravo ojačavate.

    Ovakvo razmišljanje vođeno emocijama se često povezuje sa psihičkim i fizičkim problemima kao što su: bolesti zavisnosti, poremećaji u ishrani i kardio-vaskularne bolesti. Ali ovakvo promišljanje, kada se prihvati kao način kojim se nosite sa problemima, može oštetiti vaše mentalno zdravlje i odvesti u depresiju.

    Postoji nekoliko tehnika kako da prekinete ciklus razmišljanja koje ne daje rezultate, odnosno ne nudi rešenje za problem koji vas opseda, ali najjednostavnija i najbrža tehnika je skretanje misli.

    Iskoristite činjenicu da vaš mozak ne može da se usredsredi na dve stvari u isto vreme. Kada uhvatite svoje misli da se bespomoćno vrte u krug dok vaša anksioznost raste, pronađite zanimaciju koja će vam skrenuti pažnju sa problema, pa makar i na trenutak. Najbolja zanimacija bi bilo nešto što zahteva koncentraciju, poput ukrštenih reči i sudokua. Istraživanja pokazuju da ćete, nakon samo dva minuta, povratiti svoje raspoloženje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE