Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka izlazi iz recesije koja traje od 2008.godine?

    Da li se recesiji u Grčkoj koja traje od 2008.godine nazire kraj ili je sve samo lažna uzbuna? Strulnjaci najavljuju da je ovo prvi signal da mere štednje donose rezultat, ali takoše i da je Grčka daleko od potpunog oporavka.

    Grčka će u trećem tromesečju verovatno izaći iz recesije, a tamošnja je vlada najavila i smanjenje poreza uvedenih na vrhuncu dužničke krize, što bi bio prvi signal da se dugogodišnja politika striktne budžetske štednje bliži kraju, prenosi Poslovni dnevnik.

    Grčki premijer Antonis Samaras poručio je u subotu u svom godišnjem izveštaju o stanju u privredi da bi u trećem tromesečju bruto domaći proizvod konačno mogao zabeležiti rast.

    Nije naveo konkretnije procene, ali bio bi to prvi kvartalni rast od 2008. godine, kada je počela recesija koja je srezala vrednost grčke privrede za gotovo četvrtinu.

    Nadu u to podržavaju podaci Eurostata, prema kojima je grčki BDP u drugom tromesečju pao za samo 0,2 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najmanji pad privrede od trećeg kvartala 2008. godine. U prvom je tromesečju BDP pao 1,1 odsto, pa bi, ako u drugoj polovini godine privreda značajnije poraste, u celoj ovoj godini mogao zabeležiti rast u odnosu na prošlu godinu.

    „Ovo je godina kada Grčka staje na vlastite noge. Da, i dalje je ranjena, ali rane joj zaceljuju i gleda u budućnost“, kazao je Samaras.

    Najavio je, takođe, da će vlada uskoro smanjiti poreze na potrošnju lož ulja za 30 odsto, a biće smanjen i porez solidarnosti, kao i neki drugi porezi uvedeni na vrhuncu dužničke krize.

    O tome grčka vlada pregovara s predstavnicima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, a detalji popuštanja poreske presije biće objavljeni u oktobru s predlogom budžeta za iduću godinu.

    Bio bi to prvi signal da se politika striktne budžetske štednje, kojom je oštro srezana javna potrošnja a povećana poreska presija, nakon više od četiri godine bliži kraju.

    Grčka je još daleko od potpunog ozdravljenja. Njen javni dug iznosiće ove godine, prema procenama, 177 odsto BDP-a, ali uspela je dovesti u red budžetsk izdatke. Lani je tako zabeležila budžetski višak, ako se isključe izdaci za kamate.

    Zahvaljujući tome, vratilo se poverenje investitora u tu zemlju, koja se 2012. godine našla na rubu bankrota od kojega je spašena međunarodnom pomoći pod vođstvom EU-a i MMF-a, pa se ove godine Grčka vratila na međunarodna finansijska tržišta. Već je u dva navrata uspešno izdala nove obveznice, a do kraja godine očekuje se još jedno izdanje.

    Ali, premda mu rane zaceljuju, grčkoj ekonomiji predstoji još dug put do potpunog ozdravljenja, zaključuju analitičari.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE