Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    GM: Za dve godine u prodaji automobili koji `razgovaraju`

    Automobili koji mogu da "razgovaraju" jedni s drugima i da gotovo sami sobom upravljaju na auto-putevima, pojaviće se u prodaji kroz samo dve godine, najavilo je rukovodstvo američke firme General Motors (GM).

    Ta kompanija je prošle noći objavila da će polu-autonoman sistem upravljanja na auto-putu biti opcija za jedan model "cadillaca" za 2017. godinu koji ide u prodaju već u leto 2016.

    Pored toga, drugi model "cadillaca" za 2017. godinu, CTS, biće opremljen radio-predajnikom i prijemnikom za mašinsku komunikaciju s drugim automobilima, i za razmenu podataka o tome gde se koji nalazi, kojom se brzinom kreće i da li vozač koči.

    To je najavljeno na početku svetskog kongresa Udruženja za inteligentni transport koji se u Detroitu održava ove nedelje. Tokom tog skupa se očekuje niz sličnih najava drugih kompanija jer čitava auto-industrija napreduje ka automobilima koji sami sobom upravljaju i koji su bezbednoji od sadašnjih.

    Sistem GM za upravljanje auto-putem, nazvan "super cruise", koristi kamere i radar da bi auto stalno bio u sredini širine saobraćajne trake i na bezbednom rastojanju iza automobila koji je ispred njega.

    Taj sistem će sasvim zaustaviti automobil, ako saobraćaj stane, a vozač ne reaguje. Sistem može i da sam upravlja automobilom kada saobraćaj svaki čas zastajkuje, kao što je u koloni pred semaforom.

    Drugi proizvodjači, kao što je Mercedes-Benz, već sada nude slične sisteme koji rade pri niskim brzinama, ali GM kaže da je prvi napravio sistem koji radi na većim brzinama, na auto-putu.

    "Ukoliko vam se ne vozi od Kalifornije do Las Vegasa, možete pustiti volan i papučice gasa i kočnice, i neka auto to radi umesto vas", rekla je generalna direktorka GM Mary Barra u govoru na konferenciji u nedelju.

    Ali, GM kaže da auto i dalje neće u potpunosti upravljati sam sobom, i da radi na sistemu za nadzor vozača da bi se auto "uverio" da li on obraća pažnju na to šta se dešava na putu. Detalji tog sistema nisu objavljeni.

    Takodje u nedelju, Odeljenje za saobraćaj Mičigena je saopštilo da će u saradnji sa GM, Fordom i Univerzitetom Mičigena napraviti probni projekat za povezivanje automobila i puta duž 193 kilometra auto-puta u okolini Detroita. To će Mičigenu doneti vodeću ulogu u razvoju autonomnih vozila i onih koja "razgovaraju" jedna s drugima.

    Senzori i primopredajnici duž autoputeva će prikupljati informacije automobila i prenositi ih drugim vozilima, obaveštavajući ih o zaustavljenom ili usporenom saobraćaju ispred, ili čak i o tome da drugi automobil naglo koči. U početku taj sistem bi samo opominjao vozače automobila opremljenih prijemnicima, ali će potom automobili zaista moći da upravljaju sami sobom.

    Uprava za bezbednost saobraćaja SAD već radi na standardima radio-frekvencija za te uredjaje i na njihovom obezbedjenju od hakera.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE