Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privrednici očekuju ministra privrede sa iskustvom

    Ime novog ministra privrede Srbije biće poznato u utorak, 19. avgusta, kada ističe zakonski rok kada premijer Aleksandar Vučić treba da predloži zamenu za doskorašnjeg ministra privrede, koji je preuzeo resor finansija Dušana Vujovića.

    Dok se u javnosti i dalje spekuliše sa tri imena – aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i predsednik Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović, zvanično nema ni nagoveštaja ko je premijerov "kec u rukavu" koji će se u Vladi Srbije baviti privredom.

    Istovremeno, predstavnici privrede poručuju da bi novi ministar morao da ima više praktičnog iskustva, da proširi polje delovanja i izvan preduzeća u restrukturiranju, da bude samostalan, ali i da ima dobru komunikaciju i podršku premijera.

    Član poslovnog kluba Privrednik i predsednik ITM grupe Toplica Spasojević rekao je Tanjugu da privreda očekuje da će novi ministar imati veliko praktično iskustvo.

    "Ministar privrede bi trebalo da ima praktično iskustvo, ali i makroekonomsko znanje. Samo tako može da poveže našu narušenu ekonomsku platformu i uveže je u smislenu celinu", rekao je Spasojević.

    S druge strane, dodaje on, da bi preokrenuo preduzeća i ekonomiju Srbije, potrebno je da ima najmanje pet ozbiljnih pomoćnika i državnih sekretara koji su sličnog kvaliteta i bi mu pomagali.

    Najbolje bi bilo, smatra Spasojević, da oni dobiju konkretne resore u kojima bi imali autoritet da sami rešavaju probleme u njima, pa bi, na primer, postojao resor za razvoj malih i srednjih preduzeća, za reindustrijalizaciju, za izvozne firme…

    "Ovo je ministarstvo gde se lomi sudbina države, vlade i budućnosti. Zato moramo da preokrenemo negativne trendove iz poslednjih 10-15 godina u smislu proizvodnje, zaposljavanja i konkurentne pozicije. Moramo da postanemo atrektivnije mesto za investiranje", rekao je sagovornik Tanjuga.

    On je takođe ukazao da bi novi ministar privrede morao da radi timski sa ministrom finansija, jer se Vujović kako kaže, dobro razume u makroekonomski deo i tu bi, smatra on, mogli da se dopunjuju.

    Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Dušan Korunoski smatra da bi budući ministar privrede trebalo da ima više ovlašćenja, samostalnosti u radu, te punu podršku premijera.

    On je objasnio, naime, da prema dosadašnjoj praksi, ministar privrede se bavi samo propalim preduzećima i preduzećima u restrukturiranju, a sve ostalo je izvan opsega njegove odgovornosti.

    "Kod nas se 99 odsto stvari koje se tiču privrede nalazi u drugim ministarstvima, kada je reč o ingerencijama, zakonima, podzakonskima aktima. Zato on mora biti "premijer" ili u najtešnjoj vezi sa premijerom", rekao je Korunoski.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE