Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: Ugovor sa Etihadom objavljujemo sledeće nedelje

    Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će sledeće nedelje biti objavljen ugovor sa Etihadom, a da će s Fiatom morati da razgovara o objavljivanju njihovog ugovora, uz opasku da se oni koji traže objavljivanje takvih ugovora sigurno neće radovati.

    "Ja se ne bih radovao objavljivanju tajnih ugovora da sam na mestu onih koji tobože na tome instistiraju", rekao je Vučić odgovarajući na pitanjen novinara kada će biti objavljeni "tajni ugovori".

    Njega to, rekao je, podseća na priču o lopovu koji misli da su svi drugi lopovi, dodajući da on ništa ne krije, da je ugovor sa Etihadom čist kao sunce, jer "niko tu nije strpao pare u svoj džep niti je opljačkao zemlju", te da će biti pokazan crno na belo.

    >>>> Vučić objavljuje sve ugovore?

    Premijer je istakao da će se nakon objavljivanja takvih ugovora videti ko je zemlju pljačkao a ko radi pošteno i dodao da su i neki drugi ugovori problematični, između ostalih, o prodaji Beopetrola Lukoilu i neki drugi koji se tiči izgradnje autoputeva.

    BIRN: Srbija plaća više od Etihada

    Balkanska novinarska istraživačka mreža BIRN objavila je u četvrtak analizu nacrta svih pet ugovora o formiranju aviokompanije Air Serbia, koji, kako navodi, pokazuju da se Srbija obavezala da plati višestruko veći iznos od drugog suvlasnika – kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

    Kako se navodi u analizi koju je preneo nedeljnik "Vreme", samo 2013. godine, prema podacima iz nacrta ugovora, Srbija je bila dužna da plati više od 90 miliona dolara dok je Etihad za 49 odsto vlasničkog udela uplatio 40 milona dolara u vidu zajma.

    Pored toga, Srbiji je ostalo da plati sva dugovanja koja su bila procenjena na više od 230 miliona dolara, piše u nacrtima ugovora koje je objavio BIRN.

    Kako navodi ta mreža, Vlada Srbije je svoje obaveze platila mehanizmima državne pomoći, ali je postupak dodele državne pomoći "obavijen tajnom" jer je iz Rešenja o dodeli državne pomoći izostavljen niz podataka o iznosu dodeljene pomoći.

    "Komisija za kontrolu državne pomoći, koja je nadležna u ovom slučaju, pozvala se na Zakon o zaštiti poslovne tajne i član 22. Zakona o kontroli državne pomoći. Od kada je osnovana 2010. godine, ova Komisija po prvi put nije objavila podatke o iznosu državne pomoći iako se radi o javnim sredstvima", ukazuje BIRN.

    Na sajtu BIRN-a Srbija www.javno.rs, objavljeni su, kako se navodi, ekskluzivno, po prvi put, nacrti svih pet ugovora potpisanih avgusta prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE