Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS nije tražio poskupljenje struje

    Elektroprivreda Srbije (EPS) nije uputila zahtev Agenciji za energetiku za poskupljenje struje, izjavio je danas v. d. direktora EPS Aleksandar Obradović, povodom spekulacija da će električna energija morati da poskupi oko 15 odsto, pa čak i više do predstojeće zime.

    Poskupljenje struje ne bi rešilo ni trećinu problema EPS-a, jer to javno preduzeće mora pre svega da smanji troškove poslovanja i napravi uštede, rekao je Obradović novinarima.

    Naveo je i da je Svetska banka procenila gubitke EPS-a zbog majskih poplava na oko 500 miliona evra, a sam EPS je procenio da su te štete na nivou od oko 350 miliona evra.

    Odgovarajući na pitanje o mogućoj promeni tarifnog sistema EPS-a u naplati prodate struje, v.d. direktor preduzeća je rekao da je to u nadležnosti Agencije za energetiku, ocenjujući da to takođe ne može da reši probleme EPS-a i njenih gubitaka, zato što promena tarifnog sistema ne utiče na rast prihoda.

    Po njegovim rečima, EPS će, u pravljenju godišnjih planova, ukalkulisati i uštede od 36 miliona evra, koliko se očekuje godišnje od procesa korporativizacije dodao je.

    Obradović je rekao da prilikom prinudnog isključivanja neredovnih platiša, radnici EPS-a su suočeni sa nehumanim uslovima na terenu i izloženi su čak i fizičkim napadima pojedinaca, pogotovu na jugu Srbije pa im je zbog toga obezbeđena asistencija MUP-a Srbije.

    EPS trenutno ima gubitke od oko 90 milijardi dinara, zbog nenaplaćenih potraživanja za utrošenu električnu energiju, gde je odnos dugovanja jednak kod pravnih i fizičkih lica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE