Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB ne menja kamatne stope

    Evropska centralna banka zadržala je ključnu kamatnu stopu na nivou od 0,15 odsto, dva meseca nakon labavljenja monetarne politike u evrozoni.

    Kao što se i očekivalo, upravni odbor ECB odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na 0,15 odsto, marginalnu stopu kreditiranja na 0,40 odsto, a kamatnu stopu na depozite na minus 0,10 odsto.

    Analitičari su takav potez očekivali, budući da je centralna banka u junu najavila opširne mere da bi sprečila da monetarna unija potone u deflaciju, prenosi agencija France presse.

    ECB je tada prvi put od osnivanja jednu od svojih ključnih kamatnih stopa spustila u negativnu teritoriju, što znači da banke moraju da plate da bi "parkirale" svoj novac kod ECB, što bi, pak, trebalo da ih ohrabri da umesto toga sredstva pozajme kompanijama i pojedincima.

    "Nedavni podaci iz evrozone, ipak, ukazuju na to da je potrebna dodatna akcija. Inflacija u monetarnom bloku je svega 0,4 odsto, bruto domaći proizvod gotovo da stagnira, a ekonomski rizici povezani sa Ukrajinom rastu."

    Zbog toga verujemo da i dalje postoji pretnja od deflacije, izjavila je ekonomista firme Capital Economics Jennifer McKeown.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE