Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lizing u Srbiji u porastu

    Lizing kompanije u Srbiji su u prvoj polovini 2014. zaključile nove ugovore vredne 141,6 miliona evra, što 3,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas Asocijacije lizing kompanija Srbije.

    Kako se navodi, na lizing su se najviše finansirala putnička vozila, koja beleže rast od 12,6 odsto, pa je ukupna vrednost novozaključenih ugovora iznosila 53,4 miliona evra.

    Ističe se da su povećanju plasmana lizing industrije najviše doprineli klijenti koji su i ranije imali sklopljene ugovore s lizing kućama i koji sada ulaze u obnovu voznog parka.

    "Lizing ugovori se uglavnom sklapaju na pet godina, nakon čega se klijenti odlučuju da obnove vozni park i sklope nove ugovore. Kako je oko 2008. godine zabeležen izuzetno veliki broj sklopljenih ugovora koji su u prethodnom periodu istekli, klijetni se ove godine odlučuju za nove ugovore", izjavila je Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

    Ona je istakla da je po njenom mišljenju, ponovno odlučivanje da se kupovina automobila finansira na lizing dokaz konkurentnosti tog vida finansiranja u odnosu na bankarske kredite, što se ne vidi samo kod kupovine putničkih vozila već i u drugim segmentima finansiranja.

    "Iako veliki deo lizing portfolija predstavlja finansiranje putničkih vozila, koja u ukupnoj strukturi lizing ugovora u prvih šest meseci 2014. godine zauzimaju 38 odsto, značajno je zastupljeno i finansiranje nabavke komercijalnih i teretnih vozila, kao i mašina i opreme", rekla je Milenkovićeva.

    Tako su u ukupnoj strukturi novozaključenih ugovora u prvih šest meseci 2014. godine, komercijalna i teretna vozila zauzimala 31 odsto, mašine i oprema 22 odsto, dok je finansiranje nekretnina na lizing u ukupnom portfoliju lizing kompanija bilo zastupljeno sa devet odsto.

    Najveći korisnici lizinga su tradicionalno pravna lica, a na vodećem mestu se nalaze firme koje se bave trgovinom, transportom ili proizvodnom delatnošću, navodi se u saopštenju Asocijacije lizing kompanija Srbiji.

    Milenkovićeva je predvidela da se u Srbiji očekuje rast lizinga, a perspektivnost ovog segmenta finansijskog tržišta potvrđuju i najnovija istraživanja Asocijacije lizing kompanija Evrope – Leaseurope.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE