Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski IT sektor raste, a zapravo gubi

    Sektor informacionih tehnologija u Srbiji, iako beleži rast i po finansijskim i kadrovskim parametrima, daleko je od svog stvarnog potencijala, ocena je Microsoft razvojnog centra u Srbiji (MDCS).

    Srbija izgubi od 50.000 do 100.000 evra po inženjeru koji se odluči da ode u inostranstvo, procenjuje Microsoft razvojni centar u Srbiji.

    Cilj kompanije je da do 2025. godine Srbija ima 16 razvojnih IT inženjera na 1.000 stanovnika. U ovom trenutku, na hiljadu stanovnika dolazi samo 1,6, dok su potrebe mnogo veće, navodi se u saopštenju.

    Prema istraživanju koje je u našoj zemlji sproveo Vojvođanski IKT klaster uz podršku GIZ, neto vrednost IT industrije u Srbiji od 2006. do 2011. godine porasla je za čak 100 odsto, sa 150 miliona evra na čak 318 milona evra.

    To je impresivan rast i pokazuje koliko danas industrija informacionih tehnologija zarađuje i donosi profita našoj zemlji.

    Ono što je ovde najvažnije to je da će ovakav rast definitivno privući strane investitore, kažu u tom centru, i zaključuju da IT industrija u Srbiji ima odličnu perspektivu, a za to je potrebno mnogo više IT stručnjaka.

    Prema njihovim preporukama, da bi se prevazišao ovaj problem i povećao broj IT stručnjaka u našoj zemlji, potrebno je značajno povećanje upisnih kvota za tehničko-tehnološke fakultete, unapređenje trenutnog nastavnog plana i programa, ali i jako važno popularisanje IT struke među mladima, kako bi shvatili da je ovo zanimljiva, dinamična oblast u kojoj ih čeka sigurna budućnost.

    Više od 10 odsto novoupisanih studenata u toku 2012. godine u našoj zemlji bilo je u oblasti informacionih tehnologija, što je više od 5.500 studenata.

    Ovo pokazuje značajan interes među mladima u Srbiji. Iako se interesovanje za IT među studentima i mladima povećava iz godine u godinu, deficit i dalje postoji. U 2011. godini diplomiralo je 3.637 IT stručnjaka, a ponuda za posao koja postoji u ovoj oblasti daleko je veća.

    Inače, MDCS zapošljava više od 130 IT inženjera, i svi oni su se školovali u Srbiji. Projekti koje razvijaju IT stručnjaci u ovom razvojnom centru, koriste milioni ljudi širom sveta, i tako promovišu našu zemlju kao veoma značajnu tačku na mapi sveta novih tehnologija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE