Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Recikleri još čekaju pare

    Reciklažne firme još čekaju veći deo novc za prerađeni otpad u prošloj godini, a konkurs za dodelu sredstava za preradu otpada u ovoj godini mogao bi, prema najavama resornog ministarstva, da bude objavljen do 1. avgusta.

    Reciklerima još nisu isplaćena sredstva za sav prerađen otpad u prošloj godini, pa su trenutni uslovi za njihovo poslovanje veoma teški i u većini su smanjeni kapaciteti, kao i broj zaposlenih, kaže Marija Micaković iz kompanije Jugo-Impex EER u Nišu, koja se bavi reciklažom elektronskog i električnog otpada.

    Postoje potpisani ugovori, ali se čeka rebalans budžeta za isplatu sredstava. Problem je što je usvajanje rebalansa prolongirano do septembra, što dodatno otežava situaciju i pomera rokove za naplatu, rekla je Micakovićeva za Tanjug.

    Prema njenim rečima, reciklerima su isplaćena sredstva za 83 odsto prerađenog otpada u prvom kvartalu 2013. godine.

    Uslovi za poslovanje reciklažne industrije trenutno su veoma teški, većina kompanija ima problem da obezbedi lična primanja za zaposlene, jer banke nemaju razumevanja za ovako dug period naplate od države, rekla je Micaković.

    Micaković je rekla da bi perspektiva za reciklažnu industriju mogle da se otvore ukoliko se stvore uslovi za predvidivo poslovanje i ako se osnuje takozvani zeleni Fond.

    U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine navode da je na osnovu konkursa za 2013. godinu Ministarstvo potpisalo je ugovore sa korisnicima sredstava u ukupnom iznosu od oko 1,8 milijardi dinara, od kojih je tokom marta uplaćeno 300 miliona.

    Za isplatu obaveza iz prvog kvartala, drugog, trećeg i četvrtog kvartala 2013. godine u iznosu od 1.5 milijardi dinara, donet je Zakljucak vlade krajem februara, a koji predviđa da će sredstva biti obezbeđena po usvanju rebalansa budžeta.

    U tom resoru kažu da je tekst Javnog konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za 2014. godinu u fazi izrade. U Ministarstvu veruju da je uprkos problemima, perspektiva reciklažne industrije jako izgledna.

    U Srbiji posluje oko 2.000 firmi koje se bave sakupljanjem i reciklažom otpada, što je veliki pomak u odnosu na situaciju pre četiri godine kada ih nije bilo više od 200, ali se u Srbiji i dalje reciklira svega 15 odsto otpada, dok je u zemljama EU oko 50 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE