Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako sviranje instrumenta stimuliše mozak?

  Kada slušate muziku aktiviraju se različiti delovi mozga, ali kada svirate instrument, u vašem mozgu se dešava vatromet. Anita Collins je istraživala šta se dešava u mozgu kada svirate i koji su efekti ove mentalne vežbe.

  Slušanje muzike je vrlo često pravi užitak, ali dok se vi opuštate vaš mozak radi kao da rešava težak matematički problem. Mozak se još kompleksnije ponaša kada svirate instrument. Sviranje, za razliku od slušanja, uključuje i motorne sposobnosti, tako da taj proces postaje intezivan mentalni trening za vaš mozak.

  Sviranje instrumenta uključuje skoro sve delove mozga u isto vreme, a disciplinovanim vežbanjem ojačavaju se različite moždane funkcije. Sviranje takođe pospešuje protok informacija kroz žuljevito telo koje je glavna spojnica između leve i desne hemisfere, ovo može omogućiti muzičarima da efikasnije i kreativnije rešavaju probleme. Pošto sviranje uključuje kreiranje i razumevanje emocionalnog sadržaja koji muzika nosi, muzičari su često jako vešti u planiranju, dobri stratezi i imaju tendenciju da obraćaju pažnju na detalje.Muzičari takođe imaju bolju memoriju, brže i efikasnije pamte informacije, a brže ih se i sete, kažu studije.

  Istraživanja pokazuju da nijedna druga aktivnost ne može da parira sviranju po uticaju koji ono ima na mozak. Stoga, ukoliko želite da dostignete svoj maksimum, instrument u ruke.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE