Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ona je najbolja za vaše zdravlje: Ne zaboravite na muskatnu tikvu

    Muskatna tikvu ili Butternut tikva je prepoznatljivog kruškolikog oblika i jarke narandžaste boje i verovatno ste na pijaci prošli pored nje ne obraćajući pažnju ili ste na kratko pomislili šta biste sa njom mogli da napravite, i produžili dalje. Ali plod muskatne tikve je stvarno izvanredan.

    U ishrani se koriste cvetovi, zatim sočni i mesnati delovi ploda, kao i seme. Zlatno-žuto meso ploda je bogato pektinima, finim biljnim vlaknima, mikroelementima i drugim korisnim elementima i enzimima. Od mineralnih elemenata sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor i mangan. Izuzetno je bogata vitaminom A moćnim antioksidansom, kojeg ima više od tri puta nego u šargarepi, a sadrži i kompleks vitamina B (B1, B2, niacin). Muskatna tikva sadrži velike količine pektina koji vezuje otrove iz probavnih organa i čisti organizam. Na taj način pospešuje rad bubrega i srca. Odlična je hrana za bolesnike sa bubrežnim i žučnim kamencima, hroničnim hepatitisom, cirozom jetre i smetnjama u radu srca.

    Pored svega toga veoma dobro utiče na zdrav balans šećera u krvi i brani organizam od gripa i prehlade zbog kompleksa vitamina B i vitamina C koje sadrži, a dobar je izbor hrane ukoliko želite da izgubite kilograme.

    Seme je hranljivije od mesa ploda za oko 20 puta, a sadrži mineralne soli (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožde, selen, mangan i cink) i pektin. Bogato je vitaminima kao i nizom zaštitnih i lekovitih sastojaka celuloze, fitosterina, fitina, fosforne kisele, salicilne kiseline i drugih. Zbog bogatstva lecitinom koji sadrži fosfor seme igra bitnu ulogu  u borbi protiv holesterola.

    Meso ploda se može koristiti na više načina, pečeno, zatim za spremanje različitih variva, za preradu u marmelade, kompote, slatka ili sokove. Upotreba u kulinarstvu je široka i postoje brojni recepti za njenu pripremu.

    Evidentno je da se muskatna tikva u ishrani ne koristi u tolikoj meri, u kojoj bi trebalo. U narednim nedeljama plodovi ove neverovatno lekovite i ukusne biljke će vam biti sve dostupniji i tako će biti sve do kasne jeseni. Iskoristite naredne mesece da uživate u svežim plodovima muskatne tikve, kao i da pripremite marmeladu koja će vam trajati celu zimu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE