Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako se otarasiti nesanice

    Istraživanja na temu spavanja i važnosti dobre naspavanosti jednoglasno zaključuju: a) ogromna važnost spavanja je neosporna i b) ako ne spavate dovoljno ozbiljno rizikujete da između ostalog budete hronično glupi, razdražljivi, dekoncentrisani, nesrećni i gojazni (istraživanja, doduše, ovo objašnjavaju uz dosta statistika i nerazmljivih grafikona).

    Znanje o mnogim posledicama nesanice čini ležanje u krevetu u tri ujutru širom otvorenih očiju utoliko gore. Evo nekoliko konstruktivnih saveta za instant san.

    Imajte svoju noćnu rutinu
    Radite iste relaksirajuće stvari svako veče. Otkrijte šta vas to opušta i to ponavljajte redovno. Tople kupke i ’teža’ literatura su načini na koje se Bill Gates i Arianna Huffington bore sa nesanicom.

    Stvorite atmosferu za spavanje
    Za idealnu atmosferu direktor Sleep to Live instituta, Robert Oexman, tvrdi da je najpoželjnija temperatura za spavaću sobu između 18. i 20. podeljka  Celzijuseve skale i da su zavese koje ne dozvoljavaju prodor svetlosti u sobu odlično rešenje za one kojima smeta svetlo.

    Ne korisite telefon kao alarm
    Ako vam telefon leži na noćnom stočiću ili još gore ’spava sa vama' u krevetu, zato što vam služi kao alarm, u slučaju nesanice imaćete poriv da proveravate dešavanja na društvenim mrežama ili nešto slično. Oslobodite se ovog iskušenja i kupite jednostavan alarm, savetuje Oexman.

    Vežbajte disanje
    Duboko disanje opušta. Vežbajte vizualizovanje čistog svežeg vazduha koji unosite u pluća pri uzdahu. Takođe se fokusirajte na vizualizaciju toksina i negativinih misli koje izbacujete pri izdahu. Ne očekujte da se već posle prvog puta osećate drugačije, ovo je vežba koju bi trebalo redovno ponavljati zarad rezultata.

    Ustanite iz kreveta
    Ako ležite u krevetu duže od 30 minuta bez sna, ustanite iz kreveta, ohrabruje Harneet Walia, doktor u Cleveland Clinic's Sleep Disorders centru. Ako ostanete da ležite, ovo može biti kontraproduktivno jer ovim činom navikavate um na to da je ’OK’ da u krevetu samo ležite, bez spavanja, upozorava Walia. Dakle, ustanite iz kreveta, izbegavajte telefon, televizor, kompjuter i sve što ima ekran i odlučite se za čitanje, slušanje relaksirajuće muzike ili šetnju.

    ’Utišajte’ svoj um
    Ako su uzrok nesanici negativne misli koje vam se neprestano roje u glavi, oduprite im se i utišajte ih. Pisanje leči uznemirenost, zato je najbolji način da invazivno izbacite negativne misli iz glave da ih napišete na parče papira, kaže Walia.

    Ne gledajte na sat
    Kada znate da ne spavate, a trebalo bi, refleksivno gledate na sat, nervirate se, i računate koliko vam je još sati sna ostalo. Ovo je jedna od aktivnosti koje dodatno okupiraju um i ne daju vam mira. Pred spavanje namestite svoj alarm i potom ga okrenite od sebe.

    Vežbajte tokom dana
    Ako ne izmorite svoje telo koliko bi trebalo tokom dana i ne oslobodite se sve energije koju vaše telo akumulira, imaćete problema sa spavanjem. Krećite se tokom dana, posetite bazen ili teretanu i izbacite višak energije.

    Nabavite bolji jastuk
    Srednje čvrst jastuk se pokazao kao najbolji za kvalitetan san, jer pravilno podržava i vrat i glavu. Dakle, ako je vaš jastuk suviše mekan ili suviše tvrd, zamenite ga!

    Posavetujte se sa lekarom
    Ako mislite da nesanica postaje ili jeste hroničan problem za vas, neophodno je da se posavetujete sa lekarom specijalistom.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE