Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umeren rast problematičnih kredita

    Broj zaposlenih u bankarskom sistemu u proteklih godinu i po dana smanjen je za blizu 2.700 ljudi, kaže generalni direktor Uprave za nadzor finansijskih institucija Narodne banke Srbije Đorđe Jevtić, uz ocenu da je naš bankarski sistem siguran.

    Jevtić, u intervjuu za RTS kaže da je u prvom kvartalu ove godine rast problematičnih kredita umeren i da su oni dosegli nivo od 22 odsto na kraju prvog kvartala, a krajem 2012. godine su bili oko 18,6 odsto.

    Direktor Uprave za nadzor finansijskih institucija zaključuje da je uprkos povećanju kapitala za pokriće loših kredita naš bankarski sistem siguran.

    Prema njegovim rećima, u proteklih godinu i po dana došlo je do značajnog smanjenja broja zaposlenih u bankarskom sistemu.

    Od kraja 2012. zaključno sa prvim kvartalom ove godine broj zaposlenih u bankarskom sektoru je smanjen za oko 2700 ljudi.

    Kao rezultat zatvaranja tri banke imamo smanjen broj zaposlenih za 1.400 i zbog restrukturiranja jedne banke koju je preuzela jedna domaća kompanija imamo smanjenje još za 400 radnih mesta, kaže Đorđe Jevtić.

    Banke u Srbiji u prvom tromesečju ove godine ostvarile su neto dobit od 8,1 milijarde dinara, što je za četvrtinu manje nego u istom periodu prošle godine. 19 banaka ostvarilo je profit, 10 beleži gubitak, dok su u protekloj godini tri banke izgubile dozvolu za rad.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE