Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi Zakon i novi model tv pretplate

    Televizijska pretplata uskoro će biti ukinuta, da bi ponovo bila vraćena od januara 2016. godine, u iznosu od 500 dinara.

    Nacrt Zakona o javnim medijskim servisima trebalo bi da bude usvojen na narednoj sednici Vlade Srbije, a potom da po hitnom postupku stigne i pred poslanike. On je deo paketa medijskih zakona u kome su još i nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijima.

    Svi zajedno trebalo bi da budu usvojeni do kraja avgusta. Ovaj o javnim servisima najviše interesuje građane Srbije, jer im „zavlači ruku u džep“, pišu Novosti.

    Ranije najave da će pretplata biti ukinuta ostvariće se čim prestane da važi postojeći zakon, ali je ovo stanje, prema nacrtu, oročeno do kraja 2015. Za početak 2016. godine sve mora da bude spremno za novi model naplate.

    TV pretplata biće naplaćivana kao taksa. Zasada je propisan iznos od 500 dinara, koji će se povećavati u skladu sa indeksom rasta potrošačkih cena. Iz posla naplate biće isključen EPS, a uplatnice će slati sami javni servisi.

    I Radio-televizija Vojvodine i Radio-televizija Srbije moraće da naprave bazu korisnika, a obavezu da plaćaju imaće korisnici ED brojeva, kojih je oko 3,2 miliona u Srbiji.

    Podatke o onima koji treba da plaćaju pretplatu prikupljaće od MUP, poreske uprave i elektrodistribucija, a Vlada će u roku od 90 dana doneti akt koji će urediti ovaj posao.

    Ako poslanici usvoje zakon u obliku u kome ga je napisala radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, neplatišama može biti zaplenjena imovina ili obustavljen deo zarade.

    Ne treba praviti atmosferu kao da se uvodi nešto novo, specijalno za javne servise. I do sada su postojali mehanizmi prinudne naplate za druge komunalne i slične usluge i nema razloga da se za ovu taksu uvode posebna pravila, objašnjava Slobodan Kremenjak, jedan od članova radne grupe koja je pisala nacrt zakona.

    Na novi model naplate, objašnjava se u obrazloženju nacrta zakona, treba da se pređe zbog manjkavosti postojećeg. Procenat naplate TV pretplate pao je na ispod 30 odsto, što rad javnog servisa čini neodrživim.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE