Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Minus EU smanjen na 1,9 odsto BDP

    Budžetski minus u 28 zemalja Evropske unije, posmatran kao udeo u bruto domaćem proizvodu, u prvom kvartalu ove godine značajno je smanjen u odnosu na prethodno tromesečje, objavio je Eurostat.

    Sezonski prilagođen deficit u EU u proseku je tako u prvom tromesečju smanjen na 1,9 odsto BDP, u poređenju sa 3,1 odsto u četvrtom tromesečju 2013. godine.

    U prvom tromesečju 2013. godine u proseku je iznosio 3,4 odsto BDP, a na istom nivou zadržao se u drugom i trećem prošlogodišnjem kvrtalu, pokazao je najnovij izveštaj Eurostata.

    Među jednokratnim efektima koji su značajnije uticali na podatke o deficitu, Eurostat izdvaja Poljsku, uz napomenu da je tamošnja reforma penzionog sistema najvećim delom zaslužna za iskazan ogroman višak u poljskom budžetu u prvom kvartalu, od čak 37,6 odsto BDP.

    Od zemalja za koje se objavljuju desezonirani podaci o deficitu, budžetski višak zabeležila je još samo Estonija, od 0,4 odsto BDP. Nasuprot njima, najveće manjkove beleže Malta (6,1 odsto BDP) i Velika Britanija (5,7).

    Na nivou EU u celini, ukupni prihodi u prva tri ovogodišnja meseca bili su u visini 46,6 odsto BDP, što znači da je njihov udeo uvećan u poređenju s prethodnim tromesečjem kada su iznosili 45,7 odsto BDP.

    Istovremeno, udeo ukupnih budžetskih rashoda u BDP smanjen je na 48,5, u odnosu na 48,8 odsto.

    U evrozoni udeo manjka u BDP ostao je više-manje nepromenjen na tromesečnom nivou, dok je na godišnjem smanjen. U prvom tromeseču je u proseku iznosio 2,7 odsto BDP, nasuprot 2,6 odsto u četvrtom tromesečju lane, dok je u istom kvartalu prošle godine dostigao 3,1 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE