Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji 770.000 nezaposlenih

    Nacionalna služba za zapošljavanje na evidenciji ima 770.000 nezaposlenih, od kojih je najviše mladih i starijih od 50 godina, kaže direktor službe Zoran Martinović koji smatra da će sledeće godine biti stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

    Uspeli smo da smanjimo stopu nezaposlenosti, održavamo je u odnosu na oktobar. Kreće se između 20 i 21 odsto. To je pozitivno imajući u vidu da smo 2012. imali rast čak do 26 odsto, rekao je Martinović za RTS.

    Ti podaci pokazuju, ipak, da je stopa nezaposlenosti duplo veća nego u EU, rekao je Martinović i dodao da smo "na dobrom putu da se izborimo sa tim".

    Direktor NSZ ističe da je u bazama podataka evidentirano da ima oko 770.000 prijavljenih i da taj broj neznatno opada. Objašnjava da je među nezaposlenima najviše mladih i onih preko 50 godina i "na njih treba posebno obratiti pažnju kroz reforme koje su započele".

    Ukazao je da je Zakon o radu jedan ozbiljan i krupan reformski iskorak Vlade. Ne može sam biti dovoljan da reši pitanja na tržištu rada, ali uklonio je prepreke investitorima pri zapošljavanju, rekao je Martinović.

    Martinović kaže i da ne može zakon da bude razlog za otpuštanje, već smanjena privredna aktivnost, nedostatak posla. Poslodavci u svakom trenutku mogu da se reše viškova koji će sada imati šanse da nađu drugi posao, jer novi poslodavci neće imati smetnje kao pre.

    Očekuje da će donet zakon i druge reformske odluke Vlade stvoriti povoljan privredni ambijent koji će u najkraćem roku dati rezultate. Možda ne ove godine, ali sledeće godine biće uslova za otvaranje novih radnih mesta, kaže Martinović.

    Sredstva u ovoj godini, odvojena za NSZ su 200 miliona za sprovođenje potrebnih mera, od čega 540.000 za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, rekao je Martinović i dodao da su neke lokalne samouprave odlučile da udruže sredstva sa NSZ.

    Računamo i na sredstva koja nisu iskoršćena u Ministarstvu privrede, gde je predviđena stručna praksa za mlade, to može biti upotrebljivo, kaže Martinović i dodaje da je potrebno sprovoditi i obuku među nezaposlenima jer je obrazovna struktura niska.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE