Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blagojević: Dobili smo povoljne kredite

    Marko Blagojević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, izjavio da su od 995 miliona evra, koliko je Srbiji stavljeno na raspolaganje od donatora, 115 miliona čiste donacije a ostalo povoljni zajmovi.

    On je kao primer naveo zajam od japanske vlade. Japanska vlada odobrila je Srbiji posebno povoljan zajam od 40 miliona evra, s kamatom od 0,01 odsto, uz rok otplate od 40 godina, s periodom počeka za otplatu kredita 10 godina, rekao je Blagojević za današnju Politiku.

    "Ovaj kredit vlada će prvi razmatrati. Svetska banka nam je, takodje, odobrila izuzetno povoljan i hitan zajam od 120 miliona evra za obnovu koji možemo već sad da trošimo, jer on podrazumeva da nam se pare potrošene iz budžetskih ili drugih izvora kasnije nadoknade", naveo je Blagojević, posle donatorske konferencije održane u Briselu.

    Blagojević je dodao i da se, takodje, mogu preusmeriti i postojeći zajmovi Svetske banke za puteve koji su već uračunati u postojeća zaduženja države, što znači da ne bi povećavali iznos javnog duga.

    Blagojević je ocenio da je dobro i pohvalno za Srbiju to što joj je na donatorskoj konferenciji stavljeno na raspolaganje gotovo milijardu evra, što je za oko 200 miliona evra više nego što je dobila Bosna, iako ona za 200 miliona evra ima veću štetu od poplava.

    "Od prikupljenih 995 miliona evra, 115 su čiste donacije, a ostalo povoljni zajmovi EBRD-a; Svetske banke, Evropske investicione banke, Banke Saveta Evrope, kredit japanske banke", naglasio je Blagojević.

    Blagojević kaže i da su, od 115 miliona evra donacija, 80 miliona evra sredstva iz pretpristupnih fondova, i to nepotrošena sredstva iz 2012. u iznosu od 30 miliona evra i 50 miliona evra namenjenih za ovu godinu, koja će iz namena za koje su odobrena biti preusmerena za obnovu zemlje.

    Blagojević je rekao i da je EBRD, u nastojanju da pomogne Srbiji kako bi se oporavila od poplava, izrazila spremnost da poveća i preusmeri sredstva dodeljena javnom i privatnom sektoru u Srbiji i potvrdila da će od sada do 300 miliona evra biti dostupno za obnovu u javnom sektoru.

    Pored toga, sredstva u visini do 100 miliona evra namenjena malim i srednjim preduzećima u Srbiji biće dostupna iz Fonda za razvoj opštinske infrastrukture i mogu biti iskorišćena u oblastima pogodjenim poplavama", rekao je Blagojević za Politiku.

    Foto: Medija centar

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE