Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: 30-40 miliona evra za RTB Bor

    Vlada Srbije će izdvojiti 30 do 40 miliona evra do kraja godine za završetak topionice i reprogram dugova RTB Bor, rekao premijer Alekasandar Vučić obraćajući se radnicima basena.

    Posle razgovora sa poslovodstvom RTB Bor, Vučić je radnicima u hali topionice rekao da se vlada našla pred izborom da proda RTB, ili da uloži dodatni napor da zavrži topionicu i na taj način "kupi" budućnost basena, pa da mu onda traži partnera, ali da zadrži većinsko vlasništvo.

    Odgovarajući na pitanje odakle računice da država zadrži većinski udeo u RTB Boru, Vučić je rekao za RTS da imamo istražena nalazišta za narednik 55 godina, a da prva iskopavanja stranih kompanija pokazuju da je moguće da imamo i nalazišta za narednih sto godina i to ne samo bakra, već i zlata i srebra.

    Premijer se nada da će država uspeti da pronađe manjinske strateške partnere, jer su oni potrebni za nova iskopavanja. Završetak topionice znači mnogo više novca, ovde 97 posto onoga što se proizvede ide u izvoz i nadam se da će radovi do kraja godine biti završeni, naveo je Vučić.

    "Ali, posle ovog dodatnog ulaganja, mora doći do ozbiljne kontrole poslovanja i do ozbiljnih ušteda, jer država nema novac za bacanje", rekao je Vučić.

    On je dodao da država raspolaže sa 15 milijardi dinara, odnosno 130 miliona evra za preduzeća u restrukturiranju i mora da brine i o onim radnicima tih preduzeća za koje se ne može naći rešenje kao za RTB Bor.

    "Država neće bežati od odgovornosti, ali novac koji ćemo vam dati ne sme biti bačen u bunar", ukazao je predsednik srpske vlade, ističući da se svaki dinar mora trošiti odgovorno.

    "Ja vas molim da, onako kako ste uvek radili, poštujete i volite svoj RTB, svoju državu i molim vas da cenite to što će država znati, moći, hteti i pomoći da ovde činite dobro, da imate budućnost i vaša deca da imaju budućnost, rekao je Vučić.

    Uvek ću doći i biti spreman da vam se obratim, da trpim i psovke i kritike, ponekad pohvale, da čujem šta mislite i da ja vama kažem šta država može da uradi. Država vas neće ostaviti, poručio je premijer.

    Zakon nije potiv vas!

    Objašnjavajući izmene Zakona o radu, on je rekao da je, kad je reč o rudarima, zadržan beneficiran radni staž 53 godine i tri ili četiri meseca.

    "Blesavo je da neko misli da se zakon donosi protiv nekoga", već da je, naprotiv, važno da postoji poverenje i "da vi znate da smo mi ovde da radimo u vašu korist, a ne protiv vas", poručio je premijer.

    Zakonom o radu uspeli smo da zaustavimo rast kamata na dugovanja Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, naveo je Vučić i dodao da je i to dokaz da svi u svetu vide da hoćemo da ozdravimo Srbiju za nekoliko godina.

    Naveo je da su predloženim rešenjima u tom zakonu dramatično pooštrene sankcije za poslodavce koji ne poštuju prava radnika, te da će se, u tom smislu, država od sada ponašati mnogo rigoroznije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE